Italia: 5.000 de euro amendă pentru un șofer român de TIR pentru depășirea limitei de curse și de viteză

Un bărbat român de 27 de ani care lucrează ca șofer pe un TIR înmatriculat în Slovacia a fost amendat în Italia cu suma de 5.000 de euro pentru că a depășit numărul de curse care îi era permis să-l efectueze într-un alt stat UE, dar și limita de viteză de mai multe ori.

Potrivit ziarului local Il Friuli, șoferul român a fost oprit în urmă cu câteva zile de polițiștii italieni pe via Terza Amata din Monfalcone, provincia Gorizia, iar agenții au constatat în baza unei analize efectuate supra datelor de pe tahograf că TIR-ul nu numai că efectuase mai multe curse pe teritoriul italian decât prevede regulamentul european, dar a depășit și viteza legală de mai multe ori.

Conform regulamentului impus de Uniunea Europeană pentru păstrarea concurenței leale, o societate străină poate efectua doar trei curse continue pe teritoriul unui alt stat UE. Asta deoarece costurile în unele țări pentru combustibil și salariul șoferilor sunt mult mai reduse decât în Italia sau alte state UE, iar acest lucru pune în dificultate societățile de transport locale prin concurența neleală.

„Nu a fost ușor să demonstrăm această încălcare, dar încrucișând toate datele de pe tahograful digital printr-o formare specifică a operatorilor de la poliția locală și prin intermediul unui program special, împreună cu documentele găsite la bordul TIR-ului, am putut să constatăm infracțiunea”, a declarat comandantul Rudi Bagatto de la Poliția Locală din Monfalcone.

„În plus, TIR-ul a atins de mai multe ori 100 km/h, când viteza maximă pe care o poate efectua un autovehicul din această categorie este de 80 km/h, așadar șoferului i-au mai fost emise două sancțiuni de 900 de euro”, a mai adăugat Bagatto.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe lângă amenda de 5.000 de euro, s-a aplicat și un sechestru administrativ de trei luni asupra TIR-ului pe teritoriul Italiei, dar societatea pentru care lucrează șoferul român a plătit amenzile imediat și TIR-ul a putut părăsi astfel peninsula.

Te-ar mai putea interesa și:

@rotalianul