Italia: Amnistia („Pacea fiscală”) pentru cei cu datorii la stat. Termenul limită de depunere a dosarelor

Aspecte normative și fiscale privind regularizarea dosarelor cu datorii față de statul italian – „Pacea fiscală” 2023 (Amnistia fiscală). Termenul limită de depunere a dosarelor în acest an este 30 iunie 2023.

Am primit mai multe solicitări de la clienții și urmăritorii mei, cu rugămintea de a explica în amănunt subiectul de mai sus.

DSC_9321
Galia Sava, expert contabil în Italia

Ce este „Definizione Agevolata” în cuvinte simple?

Este o procedură care permite, într-un interval de timp de 24 ore, să obținem un act ce conține rezumatul cu indicația tuturor datoriilor față de statul italian. Vedem detaliile atât ce țin de suma pe care o poate economisi contribuabilul datorită eliminării dobânzilor și penalităților aplicate ulterior datoriilor inițiale cât și tipul de datorie din diferite dosare și numărul de rate a plății.

În calitate de Expert Contabil autorizat înscris la Registrul Contabililor din Roma, am avut ocazia să constat, în cadrul activității mele, că numeroși contribuabili nu sunt informați referitor la procedura de a obține plata redusă prevăzută de noile dispoziții guvernamentale din 2023.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Statul italian, prin intermediul Inspectoratului Fiscal Italian, le permite persoanelor cu reședința în Italia să își achite datoriile față de Fisc, TVA, INPS (Institutul Național de Protecție Socială), asigurări, plata amenzilor cu reducere ce ține de dobânzi și penalități sau în unele cazuri anularea datoriilor pe care un contribuabil le-a acumulat pe parcursul anilor.

În caz de aviz de plată („cartella Ade Riscossione”) de la Inspectoratul Fiscal Italian, cu solicitarea datoriilor față de statul italian, „Pacea Fiscală” ne permite achitarea doar a sumei datoriei fără plata penalităților și a dobânzilor de întârziere.

În continuare voi explica în ce constă această decizie adoptată de guvernului italian și cine poate beneficia de reducerea datoriilor sau anularea acestora și cum se poate înainta cererea de reducere.

Pentru a obține recalcularea datoriilor, trebuie demarată o cerere de elaborare facilitată
(în italiană „definizione agevolata”). Termenul limită, inițial prevăzut pentru 30 aprilie, a fost prelungit până pe 30 iunie 2023.

Spre exemplu, dacă intrăm să analizăm avizele de plată, care au fost notificate până pe 30 decembrie 2015, cu suma de până la 1.000,00 euro, le vom găsi anulate complet.

Avizele de la 1.000 la 3.000 de euro, prevăd achitarea unei plăți în valoare de circa 20% din importul total al sumei.

Pentru cei care au dosare de peste 3.000 de euro, se va evalua majorarea sumei totale cu circa 5% (fără penalități și dobânzi), care va fi repartizată pe 5 ani.

Practic, în funcție de situația și disponibilitatea economică a fiecărui contribuabil, primul pas este să analizez dosarul, în baza analizei, pentru a stabili posibilitatea de plată a contribuabilului.

Dacă suma este mică, se poate de achita într-o singură rată, dar în același timp se poate face cerere pentru plata în rate a datoriei, în maxim 18 rate trimestrale, respectiv 4 rate pe an.

De obicei, cei care au multe datorii către statul italian au fost sau sunt proprietari de  activități comerciale sau întreprinderi individuale etc. Ei au dosare de datorii prevalent de la Inps, Inail, AdE (Agenzia delle Entrate – Inspectoratul Fiscal Italian).

După părerea mea, cel mai constructiv mod de plată a datoriilor ar fi să fie achitate în primul rând plățile Inps, apoi restul. Odată ce se achită cu prioritate datoriile către INPS, plățile urmează să fie transferate către această instituție, direct la destinatar și respectiv le vom găsi în Extrasul individual de contribuții. De asemenea, aceste plăți contribuabilul le va regăsi la calcularea pensiei.

Ce riscă un contribuabil dacă nu plătește datoriile și pleacă din Italia?

Atât timp cât ne transferăm reședința într-un alt stat UE, într-un stat din zona SEE sau plecăm în țara de origine, este doar o eschivare temporară de a nu achita aceste datorii.
De ce temporară? Deoarece scrisoarea către destinatar face un drum mai lung, respectiv și cheltuielile de notificare sunt mai mari, dar nimeni nu se poate sustrage de la plata datoriilor față de statul italian.

Ce se întâmplă dacă nu reușești sau nu știi că este necesar să depui cererea până pe 30 iunie?

Ținând cont că a fost deja amânată data de depunere cu două luni și doar în caz că nu se va mai prelungi din nou, cei care au datorii, dar nu fac cererea, se vor confrunta cu creșterea sumei datorate prin adăugarea penalităților și a dobânzilor de întârziere. În cele din urmă, dacă plata datoriilor nu este efectuată, se poate recurge la sechestru de bunuri mobile si imobiliare, dosare civile și penale.

Cum am indicat mai sus, măsurile de sechestru pot varia în funcție de gradul de gravitate și suma de plată, ca de exemplu:

  • sechestru pe autovehicul („fermo amministrativo”);
  • poprire pe 1/5 din salariu, pensie, sau direct din bunuri mobile si imobile etc.

Deseori constat faptul că unii contribuabili află despre măsurile de sechestru doar atunci când autoritățile italiene îi contactează în mod direct.

Țin însă să menționez că marea majoritate dintre clienții mei au un comportament responsabil față de Fisc, își achită taxele și contribuțiile la stat în mod regulat.

Vă invit să vă adresați profesioniștilor competenți și cu experiență pentru a verifica în primul rând situația individuală la Inspectoratului Fiscal Italian (Agenzia delle Entrate – Riscossione). Această acțiune poate fi efectuată cu codul Spid, CIE sau CNS.

Este important să fie analizate toate detaliile dosarului, pentru a putea face o evaluare cât mai complexă, în așa fel încât să fie aleasă cea mai avantajoasă soluție pentru fiecare.

Pentru mai multe informații, nu ezitați să mă contactați:

Sava Galina. Fondator „Biroul Contabil Sava Galina”;
Expert Contabil, înscrisă la Registrul Contabililor din Roma;
Via Genzano, 6, Roma, metro Colli Albani;
Cell: +39 388 435 3478;
Email: galiasava@gmail.com.