Italia: Aproape 200.000 de euro confiscați la vamă în ultimele 2 săptămâni de la cetățeni străini. Cu ce sumă de bani putem trece granița

Biroul Vamal și de Monopol (Ufficio delle Dogane e Monopoli) din localitatea italiană Bari, în colaborare cu militarii de la Garda de Finanțe, au confiscat în ultimele două săptămâni suma de 198.000 de euro de la cetățeni străini dar și italieni care ieșeau sau intrau în Peninsulă fără să declare banii în numerar care-i aveau la ei.

Persoanele cărora li s-au confiscat banii sunt de diferite naționalități: română, albaneză, poloneză, tunisiană, chineză și italiană și sunt în total 11, relatează Bari Today. Nouă dintre aceștia se aflau în drum spre țara de origine, în timp ce doi dintre ei, un cetățean chinez și un cetățean italian, se pregăteau să intre în Italia.

Cele 11 persoane au acceptat să le fie confiscată imediat o mare parte din suma de bani, cum prevede legea italiană, pentru a evita probleme legale.

Precedentele de anul trecut când unor cetățeni români li s-au confiscat bani la vamă

În luna iulie a anului trecut, un bărbat încerca să intre în Italia cu 41.000 de euro nedeclarați dar autoritățile italiene de la aeroportul Orio al Serio din provincia Bergamo l-au oprit și i-au confiscat o bună parte din bani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Este vorba despre un cetățean român, potrivit ziarului local Bergamo News, care a fost oprit și controlat de funcționarii de la Biroul Vamal din Bergamo în colaborare cu agenții militari de la Garda de Finanțe din Italia.

Cei 41.000 de euro erau transportați de bărbatul român în bagajul de mână, sub formă de bancnote de diferite valori, iar o parte din aceștia au fost confiscați. Bărbatului român i-au fost confiscați 4.650 de euro.

Un alt caz în care a fost implicată o persoană de cetățenie română a avut loc în luna octombrie 2017. În acea perioadă, unei femei românce care pleca spre București cu peste 20.000 de euro în numerar la ea și pentru care nu a reușit să justifice proveniența, i s-a confiscat o mare parte din suma de bani care depășește 10.000 de euro, suma maximă cu care se poate ieși sau intra într-un alt stat UE fără a fi declarată.

Dacă intenţionaţi să intraţi sau să ieşiti dintr-o țară UE cu 10 000 de euro/persoană, sau mai mult, în numerar (sau echivalentul în alte monede), trebuie să declaraţi suma autorităţilor vamale.

Reamintim pe această cale că legea italiană, prin Decretul de Lege nr. 195/20087, prevede la Articolul 3, punctul 1, că oricine intră sau iese din Italia cu o sumă egală sau mai mare de 10.000 de euro, este obligat să declare acest lucru la Agenția Vamală (Agenzia delle Dogane).

Pentru a face acest lucru, este necesar să completați o declarație de transfer de bani în numerar, după modelul care-l puteți descărca de aici.