Decretul a fost aprobat, personalul casnic din Italia va primi 500 de euro pentru lunile aprilie și mai

Guvernul italian condus de Giuseppe Conte a aprobat miercuri, 13 mai, „Il Decreto Rilancio” (Decretul de Relansare) care adoptă noi măsuri economice, menite să vină în sprijinul populației afectate de criza provocată de pandemia cu noul coronavirus. Noul decret prevede indemnizații, subvenții, reduceri la impozite și facturi, scutiri de taxe și alte ajutoare financiare.

„Decretul de relansare valorează 55 de miliarde, cât două legi bugetare la un loc”, a spus primul ministru, Giuseppe Conte, în conferința de presă organizată la sediul guvernului.

În ce privește personalul casnic, sector în care lucrează un număr important de femei românce, noul decret prevede conform Il Sole 24 Ore:

Lucrătorii casnici care nu locuiesc cu angajatorul (îngrijitoare, menajere, bone) și care la data de 23.02.2020 aveau unul sau mai multe contracte de muncă pe o durată totală de peste 10 ore pe săptămână, vor primi pentru lunile aprilie și mai 2020, o indemnizație lunară de 500 de euro, pentru fiecare lună.

Așadar, pentru a primi cei 500 de euro, îngrijitoarele, menajerele și bonele din Italia, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • să nu locuiască la domiciliul angajatorului (să nu lucreze „la fix”);
  • să fi avut la data de 23 februarie 2020 unul sau mai multe contracte de muncă;
  • durata totală a contractelor să depășească 10 ore săptămânale;
  • să nu beneficieze de alte indemnizații introduse prin Decretul „Cura Italia”.

Bonusul va fi plătit de INPS la cererea lucrătoarei.

Cererile vor putea fi depuse la birourile CAF – Patronat, din localitățile de reședință ale viitorilor beneficiari sau online în funcție de cum se va organiza fiecare regiune în parte.