Italia ar putea elimina obligativitatea măștilor de protecție și certificatelor COVID de la 1 mai

Multe dintre restricțiile din Italia, menite să prevină răspândirea virusului SARS-COV-2, vor fi eliminate de la data de 1 mai 2022, informează ziarul Il Messaggero.

Conducerea Ministerului Sănătății din această țară discută în aceste zile despre eliminarea unor restricții, cum ar fi obligativitatea purtării măștilor de protecție în locurile publice închise și prezentarea certificatelor COVID la locul de muncă, în baruri, restaurante, etc.

În ceea ce privește măștile de protecție, subsecretarul din Ministerul Sănătății, Andrea Costa, a declarat pentru RaiNews24 că „sunt convins că trecerea de la obligativitatea de a purta masca de protecție în locurile închise la o simplă recomandare poate fi alegerea corectă, eventual menținând (această regulă – n.r.) în unele locuri, cum ar fi în mijloacele de transport în comun.”

„Dar astăzi cred că avem condițiile pentru a avansa cu eliminarea obligativității de a purta măștile de protecție în locurile închise”, a adăugat Costa.

Decretul în vigoarea în prezent prevede această obligație doar până la data de 30 aprilie 2022, iar conducerea Ministerului Sănătății evaluează acum așadar dacă să mențină sau nu această normă, în unele locuri aglomerate, și după această dată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Certificatul COVID (cunoscut de toți în Italia cu denumirea de Green Pass), care este obligatoriu încă la locul de muncă, baruri, restaurante, mijloace de transport, săli de fitness, cinematografe sau discoteci, ar putea fi eliminat de asemenea de la 1 mai 2022.

Singura excepție, mai precizează sursa citată, ar putea rămâne pentru vizitatorii pacienților internați în spitale sau alte structuri sanitare, în aceste locuri urmând să fie solicitat până la data de 31 decembrie 2022.

Obligația de vaccinare împotriva COVID, în schimb, pentru personalul din învățământ, forțele de ordine și pentru toți cetățenii rezidenți în Italia cu vârsta de peste 50 de ani, va rămâne în vigoare până la data de 15 iunie 2022.

Medicii și, în general, personalul medical sau angajați ai diferitelor structuri sanitare din Peninsulă, vor fi obligați să se vaccineze în continuare, pentru aceste categorii normele în privința vaccinului rămânând valabile până la 31 decembrie 2022.