Italia: Asigură-te că avocatul pe care îl angajezi exercită profesia în mod legal

Alegerea unu avocat nu este o misiune deloc ușoară, mai ales atunci când te afli într-o țară străină. Avocaţii sunt foarte diferiţi ca pregătire, ca experienţă, ca specializare, ca modalitate de abordare a cazurilor, dar şi ca tipologie umană. De aceea este bine să ştii cu exactitate ceea ce vrei prin demersul juridic respectiv, dacă te afli în faţa profesionistului dorit şi cât de compatibil îl simţi cu cazul tău.

Relaţia avocat – client trebuie să fie bazată pe încredere. Un avocat trebuie să cunoască toate detaliile legate de caz, chiar aspectele pe care tu le consideri irelevante și care pot conţine indicii importante. Avocatul urăşte surprizele, de aceea trebuie să cunoască detalii incomode, chiar dacă nu-ţi face plăcere, Este penibil să le audă în premieră, în sala de judecată, de la adversar. Corelativ, un avocat bun nu trebuie să te mintă, trebuie să-ţi ofere o perspectivă asupra a ceea ce urmează, procedural, dar şi în alte privinţe, trebuie să-ţi răspundă la toate întrebările tale şi pe înţelesul tău şi trebuie să fie un bun psiholog.

O atitudine oficială și respectuoasă din partea avocatului pentru client arată faptul că tratează cu seriozitate cazul tău și ține la buna sa imagine.Trebuie să ai în vedere că șansele de câștig nu pot fi evaluate la prima vedere, ci doar după o analiză atentă a documentelor, urmată de o ședință de informare, pentru a afla toate informațiile relevante despre cazul respectiv. Evident că acest serviciu nu este gratuit, majoritatea avocaților solicitând un onorariu pentru studiul documentației și ședința de consultanță.

Ce trebuie să avem în vedere atunci când suntem în căutarea unui avocat

În primul rând asigură-te că avocatul pe care ai intenția să îl angajezi exercită profesia în mod legal!

Cum poți verifica dacă avocatul este într-adevăr înregistrat în Ordinul profesional al avocaților din Italia:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Există o modalitate de a verifica foarte simplă și la îndemâna tuturor. Conectează-te pe internet la registrul unic al Consiliului Național al Autorității Legale (Consiglio Nazionale Forense – CNF), organul de autoreglementare a avocaților, o poți face aici. În partea de jos a paginii vei găsi trei meniuri plasate orizontal:

– Tipologia;     – Cognome;     – Ordine.

La „Tipologia” scrie „avvocato” dar este posibil ca acesta să fie deja setat și să apară în automat. La „Cognome” scrie numele de familie al avocatului pe care dorești să îl verifici iar la „Ordine” trece numele orașului unde avocatul respectiv își are sediul și unde ar trebui să fie înregistrat. Poți lăsa această opțiune necompletată, dar rezultatul căutării va fi mai amplu. În acest moment fă clic pe căutare. Sistemul îți va oferi o serie de rezultate sortate după numele de familie. Dacă faci clic pe „Guarda Scheda” vei avea toate informațiile pe care le dorești și vei ști dacă avocatul respectiv este înregistrat și își exercită în mod legal profesia. Dar dacă nu îl găsești, este foarte probabil ca acesta să nu fie chiar un… avocat.

Este foarte important să îţi cunoşti bine propriul caz, să ştii ce puncte forte şi ce puncte slabe are, să încerci o evaluare cât mai obiectivă a situaţiei pentru a avea o imagine despre ceea ce poţi obţine şi ceea ce poţi pierde, în urma unei acţiuni în judecată. Astfel, dacă situaţia o permite, poţi solicita o consultanţă de la mai mulţi avocaţi, rezonabilă ca onorariu.

Dar pe ce criterii ajungi la acei avocaţi din care îţi vei selecta profesionistul de care ai nevoie? Fireşte, primele lucruri pe care vrei să le știi sunt cât de bun este şi cât costă. De aici începe adevărata discuţie.

Ai nevoie de un avocat specializat, înainte de toate. Legal, unui avocat de o anumită specializare nu îi este interzis să se ocupe de cazuri din altă specializare. Cu toate acestea, indiferent de notorietatea unui avocat, specialist într-un domeniu, nu este recomandabil să îl angajezi, dacă poţi găsi un specialist chiar din domeniul care te interesează.

În general, cel mai eficient funcţionează sistemul de recomandare între prieteni, cunoştinţe, deoarece un apropiat îţi va recomanda un specialist de al cărui serviciu a fost mulţumit, cum te va sfătui să stai departe de unul care nu a fost satisfăcător. Ideal ar fi să obţii din timp referinţe şi date de contact, fie de la prieteni, fie dacă, datorită împrejurărilor, cunoşti un avocat înainte de a avea nevoie de el. Cu atât mai mult cu cât timpul nu te presează şi poţi obţine recomandări din mai multe surse.

Cert este faptul că un avocat bun nu te racolează din instanţe sau din preajma lor, e de preferat ca mai degrabă să petreci un timp căutând pe internet, citind articole scrise de el sau despre el, pe forumuri sau bloguri (fără să reprezinte totuşi un barometru credibil 100%, fiecare având o experienţă subiectivă şi, de multe ori, neavând cunoştinţe juridice care să permită aprecieri), pe site-uri de profil sau ale unor publicaţii de profil.

În mod cert, experienţa şi pregătirea sunt determinante în alegerea unui avocat. O calificare cât mai mare a avocatului pe care-l vizezi creşte şansele de reuşită ale cauzei, dar atenţie, nu le garantează. Avocaţi mai puţin cunoscuţi au un nivel de pregătire profesională cel puţin similar cu cel al avocaţilor de notorietate.

Cum experienţa şi pregătirea nu sunt apanajul exclusiv unei vârste înaintate, nu refuza colaborarea cu un avocat tânăr, în detrimentul unuia în etate. Fiecare categorie de vârstă Îşi are avantajele şi dezavantajele sale, neputând să formulezi o regulă de urmat.

De asemenea, nu are o foarte mare importanţă dacă alegi un avocat sau o avocată, un român sau un italian, în orice caz nu te lăsa influenţat de prejudecăţi, pregătirea profesională şi experienţa sunt determinante.

Cât costă un avocat, este prima întrebare care se pune de multe ori poate chiar înainte de a te informa despre cât de bun este acesta

Onorariul, ca regulă, trebuie stabilit odată cu prima discuţie, în care îţi manifeşti interesul concret în privinţa reprezentării. Chiar dacă a avut loc o consultanţă juridică înainte, nu trebuie să te simţi obligat să continui cu acelaşi avocat, dacă onorariul solicitat este costisitor.

Un avocat bun ştie să-şi aprecieze munca şi onorariul nu va fi, în consecinţă ieftin. De asemenea, va încerca să-şi estimeze şi timpul de muncă, întinderea litigiului, va încerca să prevadă eventuale obstacole intervenite, astfel încât dacă vor apărea diferenţe faţă de condiţiile stabilite iniţial şi neprevăzut să fie mici.

Pentru determinarea onorariului, este foarte important de la început de stabilit dacă doreşti o „luptă” până la capăt, cu toate riscurile sau dacă doreşti limitarea pierderilor deja suferite. Una e să plăteşti un onorariu maxim de 25%, de exemplu, din valoarea litigiului şi alta e să ajungi să nu te mai alegi cu nimic, aproape.

Alături de onorarii, la încheierea contractului de asistenţă juridică mai pot fi prevăzute diferite cheltuieli de natură diferită, aşa că e recomandat să discuţi fiecare aspect în parte. Alţi avocaţi preferă să cuprindă în onorarii toate aceste cheltuieli, pentru a simplifica procedurile de decontare şi tot ceea ce mai implică. De asemenea, poţi stabili o sumă forfetară, cu posibilitatea unor majorări în anumite situaţii sau o tarifare pe oră/zi. În ambele situaţii, este important acordul prealabil, înaintea semnării contractului. Avocatul este obligat să îți elibereze chitanță pentru toate sumele achitate conform contractului.

Ce altceva mai trebuie să iei în calcul, în alegerea unui avocat bun şi potrivit problemei tale? Câteva sfaturi:

  • Nu trebuie să-ţi terorizezi avocatul cu telefoane, vizite, mail-uri; un avocat care se respectă, te va ţine la curent pas cu pas şi îţi va oferi informaţii în timp util; în caz contrar, dacă trebuie să îl cauţi insistent și nu reușești să dai de el, e momentul să te gândeşti la alt avocat;
  • Întâlnirile, discuţiile trebuie să aibă loc la cabinetul său sau la sediul firmei sale, nu în restaurante, baruri, la colţul judecătoriei;
  • Dacă avocatul ales evită încheierea contractului de asistenţă juridică, poţi şi chiar e recomandabil să renunţi la serviciile sale;
  • Dacă ai informaţii despre avocat că ar fi implicat în afaceri dubioase, nu este momentul să mai insişti în a-l angaja;
  • Dacă totul e prea uşor, dacă îți promite imediat că totul se rezolvă și nu e nici o problemă, gândeşte-te că e ceva necurat, altfel nu căutai atât de mult un avocat bun;
  • Cere să ți se elibereze copii a ceea ce face avocatul în numele tău și a cauzei tale pentru că de obicei, nimeni nu are vreodată o copie a ceea ce au făcut avocații anteriori;
  • Un avocat te reprezintă şi îţi apără drepturile în instanţă, dar dreptatea ţi-o face instanţa de judecată.

Îţi dorim să nu ai nevoie de avocat, dar dacă nu ai încotro, fă alegerea optimă!

Articol scris cu sprijinul avocatului Giancarlo Germani din Roma și cu informații preluate din ZF.