Italia, asistența stomatologică gratuită. Cine poate merge gratis la dentist și în ce condiții

În Italia, copiii cu vârsta de până la 14 ani, persoanele cu o situație economică și socială precară precum și bolnavii grav, pot avea îngrijire dentară gratuită.

Dacă apelați la un dentist privat, să mergeți gratuit va fi foarte dificil. Acesta va putea să vă facă eventual o reducere a costurilor, dar nimic mai mult.

Dacă însă decideți să mergeți la Serviciul Național de Sănătate public, (SSN), veți constata că acesta plătește o parte din îngrijirea stomatologică acordată lăsând cetățeanului doar costul minim al unei taxe de asistență (ticket). Serviciile stomatologice suportate de statul italian exclud însă implanturile dentare precum și protezele mobile sau fixe pe care trebuie să le plătească cetățeanul din buzunarul propriu.

Iată care sunt categoriile de cetățeni ce pot beneficia de cure stomatologice gratuite în cadrul sistemului public de sănătate

1. Copiii și tinerii până la 14 ani 

Aceștia pot beneficia gratuit de:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • vizite dentare;
  • extracții ale dinților;
  • intervenții de chirurgie parodontală;
  • ablația tartrului (curățarea dinților).

Unele regiuni suportă, de asemenea, costurile aparatele pentru copiii aparținând familiilor defavorizate din punct de vedere economic, cu venituri mici.

2. Persoane cu starea de sănătate vulnerabilă, grav bolnave

Aceștia sunt pacienții pentru care îngrijirea dentară este indispensabilă sau necesară.

Exemple:

  • cine este în așteaptarea unui transplant sau care a suportat deja un transplant;
  • pacienți care se află în imunodeficiență gravă;
  • pacienții care urmează un tratament radioterapic pentru un cancer encefalopatic, etc.

3. Persoanele și membri familiilor aflate într-o stare de dezavantaj social și economic

Asistența stomatologică se oferă gratuit și pentru persoanele cu venituri mici, la limita nivelului de trai, cu situații precare economice care nu le permit o îngrijire dentară cu plată, deoarece este prea scumpă pentru buzunare lor. Și aceste persoane pot merge gratuit la medicul dentist prin contactarea Serviciului Național de Sănătate.

De unde știu dacă pot merge gratuit la dentist?

Pe teritoriul Italiei, regiunile și provinciile sunt autonome, fiecare dintre ele putând să decidă ce concesii trebuie acordate în sectorul sănătății publice și care persoane pot beneficia de acestea. Ceea ce înseamnă că există diferențe între un teritoriu și altul, între o regiune și alta.

Cu toate acestea, regula generală este că cei care au venituri prea mici, copiii și cei care sunt grav bolnavi pot avea posibilitatea să meargă gratuit la dentist.

Cel mai convenabil este să faceți o vizită la sediul ASL de care aparțineți și să întrebați dacă aveți dreptul la îngrijirea stomatologică gratuită.

Distribuie acest articol