Italia: Au primit bani pentru a se întoarce în România. După două luni sunt din nou la Roma

În momentul evacuării taberei de romi „Camping River” din Roma, din această vară, primarul Virginia Raggi a oferit 3.000 de euro acestora ca să se întoarcă în România. Ba chiar a însoțit cele 9 familii care au acceptat această propunere, mergând personal la Craiova. Astăzi, scrie Corriere della Sera Roma, unii dintre romii care au aderat la acest proiect al primarului italian, după ce au primit 1500 de euro, jumătate din fondurile promise, au revenit în Italia.

Despre acțiunea primarului, scriam pe atunci aici: „Primarul Romei, Virginia Raggi, în vizită la Craiova: „Am venit să văd cum trăiesc aici familiile de romi”

La terza via sui campi Rom – Integrazione, legalità e risparmio di soldi pubblici

Siamo venuti qui a Craiova, in Romania, per verificare l’attuazione del nostro piano di superamento dei campi rom e vedere le condizioni in cui stanno vivendo le famiglie che hanno accettato il rientro volontario assistito. Vogliamo dimostrare che una terza via è effettivamente possibile. Una via che ci indica l’Europa: il superamento dei campi rom nel segno della legalità e dell’accoglienza soprattutto per i più fragili e per i bambini. Tutto questo produrrà un risparmio effettivo dei fondi che l’Amministrazione capitolina ha sempre speso. Si tratta 25 milioni di euro l’anno, sostanzialmente a fondo perduto. Perché il sistema dei campi non produce benessere né per i cittadini romani né per i rom che vivono all'interno.

Posted by Virginia Raggi on Friday, 20 July 2018

Planul propus de Virginia Raggi prevedea ca romii să primească 3.000 de euro (1.500 de euro imediat și 1.500 de euro după câteva luni) pentru a părăsi Italia și a se întoarce în țara de origine. „La terza via” a denumit primarul Romei acest proiect și personal a mers la Craiova, pe 28 iulie, însoțind pe cei câțiva care acceptaseră propunerea. Multe îndoieli cu privire la validitatea proiectului au apărut imediat: doar 9 familii de romi din 400 de persoane prezente în Camping River în momentul evacuării au răspuns afirmativ propunerii.

Acum, îndoielile care erau încă de la început în ce privește acest plan, par să prindă contur. Unii romi, după ce au primit banii, s-au întors în Italia. Jurnalista Lodovica Bulian a descoperit în parcarea gării din cartierul Prima Porta un cuplu de nomazi, același care cu doar două luni în urmă a apărut într-un filmat în România și publicat de Virginia Raggi pe Facebook.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Întoarcerea romilor la doar două luni după ce au acceptat să plece nu reprezintă o surpriză pentru Primăria Romei care este la cunoștința cazului: „Dacă au primit 1500 de euro să plece și dacă i-au fost cheltuit deja pe toți” – comentează reprezentanții instituției – nu înseamnă că vina ne aparține. Asistenții sociali vor încerca să-i convingă să se întoarcă în România.” Cuplul de romi nu pare să aibă însă intenția de a părăsi capitala italiană: „Cei 1500 de euro ar fi trebuit să ne ajungă pentru 6 luni, să plătim o chirie dar noi, în România, locuiam în frig, într-o baracă. E mai bine aici!”