Italia: Autobuz blocat de polițiști fiindcă erau prea multe persoane la bord. Relatările unei pasagere românce

Odată cu relaxarea restricțiilor în contextul pandemiei de coronavirus, a crescut în Italia numărul autobuzelor, tramvaielor, a metrourilor și trenurilor regionale puse în circulație. Nu îndeajuns se pare, deoarece pasagerii trebuie să respecte regulile de distanță între persoane, iar mijloacele de transport în comun nu pun la dispoziție capacitatea lor totală de transport.

Multe persoane au întâmpinat dificultăți în ultimele zile în aventura de a ajunge la locul de muncă și înapoi acasă. „Autobuzul în care mă aflam a fost oprit de poliție și cursa a fost anulată pentru că eram prea multe persoane la bord”, ne-a povestit azi, vineri 8 mai, Marchidan Marcela, o româncă din Roma.

Marcela a început munca de luni, 4 mai, după două luni de izolare la domiciliu. Azi, în jurul orei 08:15, se afla în autobuzul numărul 708, în zona cartierului Eur, când autovehiculul a fost oprit de polițiști. „M-am urcat la stația de autobuz de la Eur Palassport, în acel moment eram numărul admis de pasageri, dar la următoarea stație s-au urcat alți oameni și acesta a fost depășit. Nu mai era spațiul suficient să respecți distanța, iar la a treia stație poliția a oprit autobuzul. Polițiștii au urcat în autobuz și ne-au spus că cel puțin 5 persoane trebuiau să coboare, dar nimeni nu a dat semne că ar fi avut această intenție. Autobuzele sunt rare, pot transporta puțini pasageri, iar oamenii vor cu toții să ajungă la serviciu. Le-am cerut să ne pună la dispoziție alt autobuz, dar polițiștii, după ce au înțeles că nimeni nu va coborî, ne-au anunțat că vor anula cursa. Și așa au făcut, am coborât cu toții în final și ne-au spus să așteptăm altă cursă. Păi și cealaltă cursă va veni la rândul ei plină de oameni, noi, cei rămași acum la sol, cum vom ajunge la locurile de muncă? Ne-au spus că pe ei nu-i interesează.”

Românca este de părere că ATAC, societatea care gestionează transportul în comun la Roma, ar trebui să mărească numărul de autobuze și tramvaie în condițiile în care nu pot funcționa la întreaga lor capacitate: „Oamenii sunt disperați, toți vor să ajungă la serviciu și nu mai țin cont de reguli. Eu am stat acasă cele două luni de izolare la domiciliu, port mereu mască și respect măsurile de prevenire și regulile impuse de autorități, țin la sănătatea mea și nu e normal ca acum să ne înghesuim prin autobuze pentru a merge să ne câștigăm existența. Ar trebui suplimentat numărul de autobuze, nu diminuat!”

Foto: Marchidan Marcela

La Roma, în faza a 2-a a decretului emis de autorități, sunt puse la dispoziția călătorilor doar 89% din autobuze, 85% din vehiculele Cotral și 70% din trenurile de metrou.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ordonanța regională prevede că autobuzele și trenurile pot transporta jumătate din călătorii pentru care sunt autorizați. Pentru a facilita respectarea acestei cerințe, companiile de transport au plasat indicatoare, autocolante, pe locurile care nu pot fi ocupate, garantând astfel respectarea distanței de un metru.

Ce se întâmplă dacă sunt prea mulți oameni la bord

La intrarea în autobuze au fost montate celule fotoelectrice cu ajutorul cărora companiile de transport știu în timp real câte persoane sunt la bord. Dacă s-a atins limita maximă, cei care sunt în stație trebuie să aștepte următorul autobuz sau următorul tren. Ordonanța regională de transport prevede, de asemenea, că șoferul, atunci când vehiculul este „plin”, nu poate să efectueze opriri în stații.

Pentru a urca într-un autobuz, tren regional sau metrou la Roma, este necesar ca pasagerii să poarte mască de protecție, „este suficientă și o bucată de pânză, o eșarfă, care să acopere nasul și gura”, scrie Il Messaggero. Sunt recomandate și mănușile, dar nu obligatorii. În vehicul este necesar să se păstreze o distanță de cel puțin un metru între călători.

Distribuie acest articol