Italia: Avion de mici dimensiuni, rămas fără benzină în zbor. Piloții au scăpat nevătămați și avionul intact

Un avion de mici dimensiuni a fost la un pas de a provoca o tragedie de proporții în Italia, după ce a rămas fără benzină și motorul s-a stins.

Din fericire, piloții au reușit să se salveze și avionul a scăpat intact, în ciuda faptului că a aterizat într-un râu, relatează ziarul Corriere della Sera.

Protagoniștii acestei întâmplări sunt Marco Fozzer, instructor de zbor și director la școala de piloți ULM din provincia autonomă Trento, și un elev de-ai săi, care este totodată și proprietarul avionului ultraușor „Pipistrel Virus SW” cu care zburau.

Cei doi decolaseră vineri, 26 august 2022, de la aeroportul Caproni din Trento, pentru o lecție de zbor și au survolat valea prin care curge râul Adige. La un moment dat însă, au avut parte de o surpriză de proporții:

„Am avut o problemă, un nivel mic de benzină. Probabil s-a întâmplat ceva și s-a stins motorul”, a explicat Fozzer pentru presa italiană.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cei doi au lansat din avion un SOS în timp ce se aflau asupra localității Besenello și, între timp, Fozzer a început să caute un loc sigur unde să aterizeze, fără să pună în pericol alte persoane.

Așa i-a venit ideea că cel mai potrivit loc ar fi râul Adige și a reușit să manipuleze direcția avionului până a ajuns deasupra acestuia, unde a aterizat încetul cu încetul, fără a avea un impact violent cu apa.

Avionul care a aterizat pe apa râului. Foto: Federazione dei Corpi Vigili del Fuoco Volontari Provincia Autonoma di Trento

Cei doi piloți au sărit apoi din avion, înainte ca acesta să se scufunde, înotând ulterior până la mal. Un trecător a văzut întreaga scenă și a alertat autoritățile imediat, dar paramedicii și pompierii interveniți la fața locului i-au găsit pe ambii piloți în siguranță și fără nicio rană.

Avionul a fost scos apoi de pompieri din apa râului, operațiune care a durat circa o oră. Spre uimirea tuturor și aparatul de zbor era intact.

„Am făcut doar ceea ce sunt pregătit să fac în astfel de situații”, a declarat cu umilință Fozzer.

Avionul a fost predat înapoi proprietarului, care va avea de reparat cel mai probabil doar sistemul de alimentare cu benzină, din cauza căruia s-a produs accidentul.