Italia: în curând o „badantă” ar putea avea salariul mai mare decât cel al unei profesoare

„Batjocura salariilor minime”, scrie Corriere della Sera când se referă la salariile promise de Guvernul italian îngrijitoarelor și menajerelor, venituri minime care, dacă vor fi votate în Parlament, vor depăși veniturile lunare încasate de un învățător sau de un profesor.

Movimento 5 Stelle, organizație politică aflată la conducerea țării, are intenția să înainteze în Parlament, spre dezbatere, un proiect legislativ ce prevede ca fiecare lucrător din Italia să primească o retribuție de cel puțin 9 euro brut pe fiecare oră de lucru. Dacă proiectul de lege va fi votat și legiferat, ar însemna ca o profesoară în Italia să câștige mai puțin decât o îngrijitoare (badante), deoarece aceasta din urmă lucrează mai multe ore zilnic, rezultă în urma unui studiu realizat de Corriere Economia.

În esență, după o licență de studii și un examen de titularizare, salariul unei profesoare ar ajunge la cifra de 23.700 de euro/an, conform datelor emise de sindicatul CISL, care ar fi 2.000 de euro brut/lună, adică 1.300 net. Tocmai la sfârșitul carierei sale, după 35 de ani de activitate, salariul ar depăși puțin suma de 30.000 de euro. Cu salariul minim prevăzut în proiectul de lege al celor de la M5S, o profesoară din Italia ar primi un salariu lunar de 2.160 de euro. Un pic mai puțin decât o îngrijitoare, deoarece aceasta lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână.

„Este adevărat că profesorii lucrează mai puține ore pe săptămână – precizează Corriere – și au și cele două luni de vacanță de vară pe care îngrijitoarele și menajerele nu le au. Se va spune că profesorii nu totalizează 40 de ore de lucru săptămânal și este adevărat, unii nu acoperă acest orar, dar sunt și care muncesc poate chiar mai mult.”

Propunerea celor de la M5S pentru introducerea salariului minim de 9 euro/oră ar fi o grea
lovitură pentru cele 2 milioane de familii italiene care beneficiază de serviciile unui lucrător
casnic. Familiile ar trebui să se plătească 1.300 de euro în plus la salariu pentru menajere, 1.230 în plus pentru bone și 1.120 de euro mai mult pentru îngrijitoare. Mulți italieni însă, preferă să beneficieze de serviciile acestor femei „la negru”, fără să plătească taxele cuvenite statului italian și toate drepturile bănești îngrijitoarelor și menajerelor. Acestea reprezintă astfel una dintre cele mai dezavantajate categorii de lucrători din Italia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol