Italia: Bărbatul român care și-a găsit soția moartă în casă a fost eliberat. Cornelia a murit din cauze naturale

Acuzat inițial că și-ar fi ucis soția, în ciuda faptului că el a fost cel care a cerut ajutor după ce a găsit-o moartă, un bărbat român rezident în localitatea italiană Imola, din provincia Bologna, a fost eliberat din închisoare vineri, 13 martie 2020. Românul a stat închis timp de circa 6 zile până când un judecător a decis să-l elibereze.

Ioan Pașcalău, care lucrează ca tâmplar în Italia, a sunat în dimineața zilei de sâmbătă, 7 martie, la 118 și a solicitat o ambulanță, spunând că soția sa nu mai respiră. Bărbatul și soția sa, Cornelia Pașcalău în vârstă de 50 de ani, locuiau pe via Caterina Sforza din centrul localității Imola, iar asistenții sanitari s-au prezentat în scurt timp la fața locului, dar nu au putut decât să constate decesul femeii.

Locuința celor doi soți români. Foto: www.corriereromagna.it

La locul tragediei s-au prezentat imediat și carabinierii, coordonați de procurorul Massimiliano Rossi, iar o vecină care locuiește în aceeași clădire a declarat atunci că a auzit la primele ore ale dimineții țipete și zgomote puternice care proveneau din apartamentul cuplului de români. Mai mult, femeia spunea că nu era prima dată când se întâmpla asta.

Încă de la începutul anchetei așadar s-a emis ipoteza că românca noastră a fost ucisă, iar unicul suspect era soțul ei, Ioan. Această acuzație era întărită și de faptul că medicul legist a găsit pe corpul victimei mai multe vânătăi. Bărbatul a fost pus sub interogatoriu, iar la sfârșitul acestuia s-a emis un ordin de arestare cu acuzația de omor voluntar și a fost închis în penitenciarul Dozza din Bologna.

În data de 10 martie, judecătorul pentru anchete preliminarii, Sandro Pecorella, a convalidat arestul lui Ioan Pașcalău și acesta urma să fie dus în sala de judecată pentru efectuarea intergoatoriului de garanție. Este vorba practic despre primul contact pe care acuzatul îl are cu judecătorul și în care relatează versiunea sa asupra faptelor. Cu toate acestea, din cauza revoltelor izbucnite în acele ore în toate penitenciarele italiene din partea deținuților, acest interogatoriu nu a putut avea loc și Pașcalău a fost ținut închis astfel până vineri dimineață, când interogatoriul a fost efectuat în cele din urmă prin videoconferință.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Între timp însă au sosit și rezultatele parțiale de la autopsia efectuată asupra corpului neînsuflețit al Corneliei Pașcalău, rezultate care au adus un plus de lumină asupra cazului și l-au convins pe judecătorul Pecorella că Ioan este nevinovat.

„După sosirea primelor rezultate parțiale ale autopsiei, care tind să indice un deces din cauze naturale și după verificarea altor elemente din partea procuraturii, contextul legal al acuzatului s-a schimbat”, a declarat avocatul românului, Ettore Cavaretta.

„Din primele date ale raportului de expertiză criminalistică a reieșit că femeia ar fi murit din cauza unui tip de hemoragie cerebrală, cauzată probabil de o patologie anterioară. Chiar și rănile găsite pe corpul doamnei ar fi compatibile cu unele căzături care au avut loc din același motiv. Ținând cont de aceste elemente și de mărturia clientului meu, care a susținut mereu că nu și-a bătut niciodată soția, judecătorul a decis să-l elibereze. De asemenea, locuința celor doi va fi scoasă de sub sechestru”, a mai adăugat avocatul.

Ancheta însă nu se va opri aici, procuratura așteaptă rezultatele finale ale autopsiei pentru a putea lua o decizie în acest sens.

Distribuie acest articol