Italia: Bijuterii din aur uitate în buzunarul unei haine au ajuns în Ucraina ca ajutor umanitar

Voluntarii ucraineni din Kiev au descoperit în buzunarul unui palton care provenea din Italia mai multe bijuterii din aur de o valoare considerabilă. Haina respectivă fusese trimisă într-un pachet de la Roma către Hagia Sofia (fosta catedrală Sfânta Sofia) din Istanbul, locul de unde au plecat către Ucraina nu mai puțin de 60 de camioane încărcate cu ajutoare umanitare strânse din mai multe țări. Se caută proprietarul micii comori.

O parte din bijuteriile găsite de voluntarii ucraineni au nume de persoane gravate pe ele și probabil că au fost uitate în buzunarul paltonului respectiv. Ulterior, s-a demarat o cursă pentru găsirea proprietarului de drept, despre care nu poate fi exclusă ipoteza că ar fi o persoană vârstnică sau care a uitat din diverse motive de acele bijuterii.

Cu ajutorul Facebook și altor rețele de socializare, unde sunt menționate și numere de telefon de contact, fotografiile bijuteriilor găsite au fost dezvăluite pentru ca cei care le-au deținut până acum câteva zile să le poată recupera.

Voluntarii ucraineni au precizat: „Am ajuns la concluzia că aceste obiecte de valoare au venit la noi întâmplător. Cu siguranță, pentru deținătorii de drept ele contează foarte mult, deoarece sunt legate de evenimente din viața celor care le-au primit cadou”.

Chiar dacă în acest moment ar fi utile nobilei cauze și dacă ar fi vândute s-ar putea transforma într-un ajutor umanitar consistent, nu se menționează deloc despre ele că ar putea fi păstrate ca și donație.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În acest sens, președintele Asociației Creștine a Ucrainenilor din Italia, Oles Horodestskyy, a subliniat: „Cei care recunosc aceste bijuterii trebuie să lase mesaj Ambasadei Ucrainei din Italia sau nouă, să știm cum să le returnăm. Mulțumim tuturor pentru ajutor, dar aceste obiecte trebuie returnate în mâinile proprietarului”.

În schimb, Horodestskyy profită de această poveste pentru a face un alt apel către oamenii de bună credință: „După primul mare val de solidaritate, le cerem cetățenilor ucraineni care locuiesc în Italia să continue să ne dea o mână de ajutor, adresându-se Hagiei Sofia”. De acolo au plecat zeci de camioane pline cu haine, medicamente și produse alimentare cu garanție de lungă durată.

„Acest lanț de solidaritate care a fost slăbit, trebuie să fie din nou mai puternic decât înainte. Solicitările de ajutor continuă să sosească, este întotdeauna nevoie să dăm o mână de ajutor compatrioților noștri în acest moment dificil pentru ei”, a conchis Horodestskyy.