Italia: O biserică a românilor a riscat să fie cumpărată de musulmani și transformată în moschee

O fostă biserică catolică, folosită în prezent de comunitatea ortodoxă română din oraşul italian Bergamo, „Chiesa dei Frati”, a fost cumpărată de o asociaţie musulmană locală, care va transforma lăcaşul de cult într-o moschee, această asociaţie musulmană venind la licitaţie cu o ofertă financiară mai bună decât cea a comunităţii române. Guvernatorul regiunii Lombardia se opune dreptului de cumpărător al asociației musulmane.

„Allah îl dă afară pe Isus”, scria în ediţia de vineri pe prima pagină publicaţia de dreapta Libero, împreună cu un editorial în care deplânge un „sacrilegiu” şi o „înfrângere istorică” pentru poporul italian.

În schimb, Il Fatto Quotidiano anunță că: «În după-amiaza zilei de 26 octombrie, guvernatorul Lombardiei, Attilio Fontana, a anunțat: „Simbolul creștinismului în capela Bisericii ‘Casa Frati’ din Bergamo va fi protejat. Regiunea Lombardia va exercita dreptul de preempțiune.” Drept de preemțiune reprezintă dreptul unei persoane sau instituții de a fi preferată la cumpărarea/închirierea unui lucru, al unui imobil și preluând astfel dreptul de proprietar al bisericii respective.

În această privință, înainte de intervenția guvernatorului Fontana, Ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, a declarat într-o intervenție că a vorbit cu Fontana, primind asigurări cu privire la un sfârșit în favoarea creștinismului al acestui caz.

Licitația a avut loc pe 25 octombrie, iar Asociația musulmană – care se întâlnește la Bergamo într-o sală din zona Boccaleone – a câștigat-o prin prezentarea unei oferte de aproximativ 450.000 de euro, cu o creștere 8% față de prețul de pornire care a fost de 418.700 de euro. În luna iunie 2015 s-a ajuns la un acord cu privire la folosirea bisericii de către comunitatea ortodoxă română din zona respectivă, care timp de 3 ani a folosit clădirea pentru serviciile sale religioase și care a participat la licitația de joi, 25 octombrie, dar a pierdut în favoarea musulmanilor. Care, se pare, că nu vor primi totuși dreptul de cumpărarea al bisericii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI