Italia, card de cumpărături pentru cei cu venituri reduse. Valoarea și condițiile de îndeplinit

Începând cu luna iulie, autoritățile italiene introduc Cardul de economii pentru cumpărături 2023, un bonus unic pentru achiziționarea bunurilor de primă necesitate pentru familiile cu un venit (ISEE) sub o anumită limită.

Se va numi „Carta risparmio spesa 2023” și va pune la dispoziție aproape 400 de euro pentru cumpărături făcute în supermarketuri de pe teritoriul Italiei.

Noul bonus va fi disponibil începând cu luna iulie, pentru familiile cu un venit ISEE sub 15.000 de euro, conform Messaggero.

Cardul pentru cumpărături 2023 va avea o valoare exactă de 382,50 euro. Vor fi emise un milion și trei sute de mii de carduri, care, odată epuizate, nu vor mai fi reîncărcate.

Cardul va putea fi folosit exclusiv pentru achiziționarea de bunuri alimentare de primă necesitate, iar plata va trebui efectuată până la 15 septembrie, în caz contrar, beneficiul se pierde.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nu va fi necesară depunerea unei cereri sau completarea unei solicitări scrise, autoritățile locale se vor ocupa de distribuirea cardurilor și de comunicarea directă cu persoanele interesate.

Primăriile vor primi cardurile după două criterii: jumătate dintre ele vor fi distribuite proporțional cu populația rezidentă, iar cealaltă jumătate ținând cont de raportul dintre venitul național și cel local.

Odată stabilite persoanele care vor beneficia de ajutor – conform indicațiilor INPS – cardurile pot fi ridicate direct de la oficiile poștale.

Cine va avea prioritate la primirea bonusului:

Există o serie de categorii de persoane care vor avea prioritate. Primul criteriu este venitul ISEE: se va începe cu familiile cu venituri mai mici și apoi se va continua cu cele cu venituri mai mari, dar care să nu depășească 15.000 pe an.

Totuși, familiile care vor avea prioritate vor fi cele cu cel puțin trei membri, dintre care unul sub 14 ani, apoi familiile cu cel puțin trei membri, dintre care unul sub 18 ani, și în final, familiile compuse din cel puțin trei persoane, indiferent de vârstă.

Cine este exclus de la noul ajutor guvernamental:

Pe lângă limita de venit ISEE care nu trebuie depășită, există și alte criterii de eligibilitate.

Familiile în care există un beneficiar de ajutor social precum Venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) sau alte măsuri similare de sprijin, precum și cele care primesc ajutor de șomaj, indemnizația Discoll sau ajutorul de la Fondul de garantare a salariilor (Cassa integrazione guadagni), sunt excluse automat de la Cardul de economii pentru cumpărături.