Italia: Cătălina Curceanu, decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

La 13 martie 2019 a avut loc, la sediul Ambasadei României în Italia, ceremonia de decorare a doamnei Cătălina Oana Curceanu, fizician, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea științifică”. Distincția a fost oferită de președintele României, E.S. Klaus Werner Iohannis, în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută în domeniul științelor exacte impunându-se, prin dăruire și profesionalism, în elita cercetării internaționale de profil.

Cătălina Oana Curceanu este fizician și cercetător în domeniul fizicii nucleare. Lucrează de mai mult de 20 de ani la „Laboratori Nazionali di Frascati” din cadrul Institutului Național de Fizică Nucleară, cel mai important institut de fizică fundamentală din Italia, unde coordonează un grup de cercetători. Autor al mai multor publicații și articole științifice, în 2017 doamna Curceanu a primit premiul Emmy Noether din partea Societății Europene de Fizică, cea mai importantă distincție la nivel mondial, acordată femeilor cercetătoare în domeniul fizicii.

Ambasadorul George Bologan a felicitat-o pe doamna Curceanu pentru meritele și realizările sale, care reprezintă „un exemplu pentru membrii comunității române și pentru tinerele generații chemate să făurească viitorul și să fie protagoniste ale istoriei”. Activitatea cercetătoarei române este apreciată nu doar în Italia și în țara sa natală, pe care doamna Curceanu o reprezintă cu mândrie, ci și la nivel internațional, contribuind la progresul material și spiritual al societății europene și la afirmarea Europei ca unul dintre liderii mondiali în domeniul cercetării și al inovării științifice.

Totodată, șeful misiunii diplomatice a reafirmat faptul că cercetarea și inovația pot face ca Uniunea Europeană să fie un spațiu competitiv, în care oamenii de știință să dovedească avantajele de a lucra în echipă pentru UE. Cu acest prilej, ambasadorul a adus un elogiu tuturor românilor care, excelând în domeniile lor de activitate, au contribuit la dezvoltarea societății gazdă și au adus cinste numelui de român, reprezentând cu virtute și demnitate țara noastră.