Italia: categoriile de autoturisme scutite de taxa auto în funcție de regiune

Posesorii de autoturisme înmatriculate în Italia trebuie să plătească o taxă auto regională, cunoscută ca „bollo auto” dar, în funcție de regiune, proprietarii anumitor tipuri de autoturisme sunt scutiți de plata acesteia.

În Italia, taxa auto nu trebuie plătită în cazul:

  • mașinilor electrice;
  • de tip hibrid;
  • mașinilor destinate persoanelor cu dizabilități.

Anumite reguli privind taxa auto se aplică în întreaga Italie, spre exemplu, prescripția acestei taxe intervine la trei ani (calculați de la 1 ianuarie a anului următor celui în care contribuabilul datorează această taxă), iar pentru mașinile radiate nu se plătește.

De asemenea, scutite de plata taxei auto sunt și mașinile adaptate persoanelor cu handicap, indiferent dacă sunt înmatriculate pe numele persoanei cu dizabilități sau pe numele unui mebru al familiei acestuia.

În schimb, chiar dacă regula generală este ca, în cazul sechestrării autovehiculului, taxa auto să nu se plătească, la nivel regional se poate decide plata taxei.

Pe lângă regulile la nivel național, fiecare regiune poate lua decizia de a scuti de plata acestei taxe și alte categorii de vehicule.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Categoriile de autoturisme scutite de taxa auto în funcție de regiune:

Alto Adige: scutirea de taxă auto se aplică, timp de trei ani, proprietarilor mașinilor alimentate cu hidrogen, gaz natural, GPL și hibrid motor electric-motor termic.

Campania: sunt scutite de plata taxei autoturismele de tip hibrid, și anume cele care au, simultan, un motor electric și unul cu combustie internă.

Emilia Romagna: sunt scutite de plata taxei mașinile hibrid (diesel-electric, benzină-electric și benzină-hidrogen), cu condiția ca acestea să fie înmatriculate începând cu 2016.

Lazio: toate mașinile sunt scutite de plata taxei auto, dar doar în primii trei ani de la prima înmatriculare. Ulterior, proprietarii acestor mașini vor plăti bollo auto.

Liguria: nu se plătește taxa auto pentru mașinile de tip hibrid înmatriculate după data de 1 ianuarie 2016. Scutirea este limitată în timp, și anume ea se aplică în primii patru ani de la înmatricularea autovehiculului.

Lombardia: persoanele care dețin un autoturism de tip hibrid cu sistem de reîncărcare de la o rețea electrică și fabricat între 1 ianuarie 2015 și 31 decembrie 2017 pot beneficia de o reducere cu 50% a taxei auto.

Marche: scutirea de taxă se aplică autoturismelor de tip hibrid (benzină-electric, diesel-electric, benzină-hidrogen) și timp de cinci ani de la înmatriculare.

Puglia: scutirea se aplică tot pentru cinci ani, dar pentru autovehiculele de tip hibrid înmatriculate după anul 2014.

Veneto: proprietarii beneficiază de scutire timp de trei ani de la înmatricularea mașinilor de tip hibrid achiziționate după 1 ianuarie 2014.

Piemonte: proprietarii de mașini dotate din fabrică cu sisteme de gaz petrolier lichefiat (GPL) sunt scutiți de plata taxei auto, fără limită de ani. Dacă se montează un sistem GPL după cumpărarea mașinii, proprietarul acesteia poate fi scutit de plata taxei auto, dar timp de doar cinci ani și cu condiția ca mașina să nu aibă o putere mai mare de 100 kW.

Trento: scutirea pe timp de cinci ani de la plata taxei auto se aplică proprietarilor de autoturisme de tip ibrid (metan-benzină, benzină-GPL, benzină electrică).

Umbria: scutirea de la taxa auto pentru vehiculele electrice hibride cu benzină sau motorină înregistrată între ianuarie 2016 și decembrie 2017 se aplică în Umbria numai pentru primii doi ani de la înmatriculare.

„Bollo auto” pentru părinții care au fii cu dizabilități

Cine are un fiu minor cu handicap și nu are un venit total mai mare de 2.840,51 euro, poate obține subvenția de TVA de 4% pentru achiziționarea vehiculului și scutirea de la plata Ipt (taxă de transcriere), precum și scutirea de la taxa auto (scutire care trebuie solicitată prin prezentarea documentației Comisiei medicale din regiunea de reședință).(La legge per tutti)