Italia: Ce este SPID și cum poate fi obținut. De la 1 octombrie va fi introdus pentru a accesa contul INPS

SPID este acronimul folosit în Italia pentru Sistemul Public de Identitate Digitală (Sistema Pubblico di Identità Digitale) și a fost implementat de autoritățile italiene ca o modalitate sigură pentru cetățenii italieni de a putea accesa toate serviciile online ale Administrației Publice, și nu numai, folosind aceleași date de acces peste tot (e.g. nume utilizator și parolă – în italiană termenii sunt „username” sau „nome utente” pentru numele de utilizator și „password” pentru parolă). SPID este, mai exact, un document de identitate digital pe care-l poți folosi pentru a fi identificat pe site-urile instituțiilor italiene, cum ar fi INPS, în numai câteva secunde.

Cum puteți obține SPID?

SPID poate fi obținut destul de ușor și nu costă nimic, dacă procedura este efectuată prin anumite metode și cu ajutorul anumitor furnizori de identitate („Identity Provider”, cum sunt numiți de autoritățile italiene). Furnizorii de identitate oferă, așadar, diferite metode de înregistrare, unele gratuite și altele contra cost, iar SPID-urile create de fiecare dintre acești operatori au niveluri diferite de securitate.

Autoritățile italiene vă recomandă să vă concentrați pe următorii parametri atunci când decideți cu care „Identity Provider” doriți să creați SPID:

 • Alegeți metoda de verificare a identității cea mai potrivită pentru dumneavoastră (în persoană, prin intermediul cărții de identitate electronice (CIE – sunt acceptate doar cărțile de identitate electronice 3.0, care nu au banda optică pe spatele cardului de plastic.), a cardului de serviciu național (CNS), a semnăturii digitale sau prin camera video a computerului sau a telefonului mobil);
 • Alegeți furnizorul de identitate în funcție de nivelul de securitate SPID de care aveți nevoie;
 • Dacă sunteți deja clientul unuia dintre furnizorii de identitate disponibili (de exemplu, cei care au un cont Poste Italiane și un Poste ID) este posibil să aveți un flux de înregistrare simplificat;
 • Dacă sunteți un cetățean italian care locuiește în străinătate, acordați atenție mărită furnizorului de identitate care oferă serviciul SPID în străinătate.
 • Rețineți că și dacă folosiți CIE, CNS și semnătura digitală puteți obține SPID de la distanță. Accesați site-urile web ale diferiților operatori pentru a verifica condițiile de creare SPID și alegeți-l pe cel care vă este mai util.

Mai jos, puteți vedea o listă cu principalii furnizori de identitate prin care puteți crea SPID, precum și ceea ce oferă sau dacă serviciul este gratuit.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru mai multe informații referitoare la fiecare operator în parte accesați link-ul de mai jos și puteți găsi la sfârșitul paginii lista de mai sus cu o săgeată în dreapta fiecărui operator (sau sub fiecare operator, lângă textul „Scopri maggiori dettagli” dacă accesați link-ul de pe telefon). Dând click pe acea săgeată, veți putea găsit atât informații detaliate și date de contact pentru fiecare în parte, precum și un buton „Registrati” care vă va duce spre site-ul operatorului de unde puteți începe procedura de înregistrare.

Link: https://www.spid.gov.it/richiedi-spid

Înainte de a începe, însă, asigurați-vă că aveți la îndemână următoarele:

 • adresa dumneavoastră de e-mail. Dacă nu aveți încă o adresă de e-mail, vă sfătuim să creați una cu Gmail fiindcă este cel mai simplu de utilizat și cel mai eficient, chiar și de pe telefon;
 • numărul dumneavoastră de telefon;
 • un document de identitate valabil, eliberat de autoritățile italiene, cum ar fi: cartea de identitate italiană, pașaportul italian sau permisul de conducere;
 • cardul de sănătate (tessera sanitaria) pe care este scris codul fiscal (codice fiscale).

În mod normal, procesul de înregistrare constă în trei pași:

- Continuarea după publicitate -
 • introducerea datelor de identificare;
 • crearea datelor de acces (nume de utilizator și parolă);
 • verificarea identității. Acest ultim pas poate fi efectuat atât în persoană, cât și prin intermediul camere video a dispozitivului de pe care efectuați înregistrarea.

De la 1 octombrie 2020 PIN-ul INPS va fi înlocuit de SPID

Începând cu luna octombrie a acestui an, INPS (Institutul Național de Protecție Socială din Italia) va înlocui PIN-ul cu SPID. Asta înseamnă că noii utilizatori care se vor înregistra pe site-ul INPS nu vor mai primi un cod PIN pentru a accesa contul lor, ci vor fi nevoiți să folosească SPID.

Persoanele care au deja un cont INPS vor putea să folosească în continuare PIN-ul și parola create în precedență, dar numai până când acestea vor expira în mod automat sau până când INPS, în acord cu ministerul competent și cu AgID (Agenția pentru Italia Digitală), vor decide să elimine în mod definitiv posibilitatea de a accesa contul folosind PIN și password.

Cu toate acestea, unele categorii de persoane vor primi în continuare de la INPS date de acces sub forma PIN și password și după 1 octombrie. Este vorba, mai exact, de minorii care se înregistrează pe platforma INPS, dar și cetățenii străini care nu dețin documente de identitate eliberate de autoritățile italiene.

În viitorul apropiat tot mai multe instituții publice din Italia vor introduce autentificarea prin SPID pentru serviciile pe care le oferă online, au mai anunțat autoritățile italiene.

@rotalianul