Italia – cea mai sănătoasă țară din lume în 2017. Ce ar trebui să învățăm de la italieni pentru o viață lungă și sănătoasă

Italia este ţara cu cei mai sănătoşi oameni din lume!

O spune Bloomberg Global Health Index care a dat publicităţii topul celor mai sănătoase țări din lume iar Italia deține locul fruntaș.

163 de state au fost analizate de cei de la Bloomberg, iar concluzia a fost că un copil născut în Italia are cele mai mari şanse să devină octogenar, adică să depășească vârsta de 80 de ani.

Creşterea economică a Italiei a stagnat de câteva decenii, aproape 40% dintre tinerii italieni sunt şomeri, iar ţara are una dintre cele mai mari datorii din lume, raportată la economia sa. Şi cu toate acestea, italienii sunt în cea mai bună formă.

Americanii, canadienii şi britanicii, de exemplu, suferă de tensiune arterială mare sau colesterol.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • Sistemul de sănătate care este deja foarte eficient și care este îmbunătăţit de la an la an. Italia are „exces de medici”, spune Tom Kenyon, medic şi CEO al Project Hope. Iar unul dintre cele mai vizionate şi de lungă durată show-uri tv din ţară se numeste „Un medico in famiglia” („Un doctor în familie”), demonstrând atenția și importanța pe care o dau italienii sănătății lor.
  • Dieta mediteraneană a italienilor, este cea mai sănătoasă din lume, bazată pe ulei de măsline, peşte, fructe şi legume proaspete, chiar şi când e vorba de preparate tradiţionale, precum pizza sau paste.

Stilul de viaţă sănătos  nu este alegerea fiecăruia, este chiar un stil de viaţă, ne învață italienii!

Un italian, în medie, mănâncă 26 kg de pastă pe an, dar cu greu vei găsi unul care să sufere de obezitate.

Ei se bazează pe câteva reguli simple: a respecta balanța de legume, făină, proteine, fructe. A pregăti hrana doar din ingrediente proaspete, a utiliza rețete simple, a controla porțiile.

Mâncatul în grabă, alergatul cu o cană de cafea în mână sau fast food reprezintă pentru italieni soluţii doar în cazuri extreme. Cea mai bună mâncare este pentru ei cea de acasă, gătită chiar înainte de a fi mâncată.

Porţiile de mâncare nu sunt voluminoase, iar masa în sine este împărţită în mai multe feluri, savurate în tihnă, pe o durată mai îndelungată. Obişnuința italienilor de a lua cina în familie sau alături de prieteni, de a face din aceasta un ritual,  este importantă de subliniat cred experții, deoarece contribuie la eliberarea stresului, asigurând o stare de bine, precum şi un sentiment de echilibru şi confort.

  • Italienii fac mult sport. Sportul înseamnă sănătate! Nu are importanță ce sport anume: tenis, fotbal, pescuit, alergat sau șah, în sălile de sport special amenajate sau în aer liber. Fiecare are o îndeletnicire care îl menține în formă și cu care își umple timpul liber.

Calitatea vieţii este o prioritate iar italienii nu fac niciun compromis în această privinţă.

Pun mare preţ pe împlinirea personală și au mereu grijă să îşi facă timp pentru lucrurile care îi fac fericiţi.

Durata medie de viaţă pentru italieni este de 83 de ani, iar asta a fost pusă în legătură directă cu un alt obicei tradiţional al lor: „la passegiata” sau plimbarea de după cină pe care obişnuiesc să o facă. Mai mult, însuşi relieful Italiei, presărat de dealuri şi coline, contribuie la starea de sănătate a locuitorilor ei, pentru că în mod natural, vrând-nevrând, cei mai mulţi dintre ei ajung, printr-o simplă deplasare, să facă sport.

Preocuparea pentru o viaţă sănătoasă a italienilor apare, de altfel, şi la nivelul mentalităţii lor: una dintre expresiile lor cele mai uzuale este „la salute prima di tutto” – „sănătatea înainte de toate.”

Fiecare ţară din acest index a fost analizată şi clasificată în funcţie de mai multe variabile, precum speranţa de viaţă, cauzele deceselor şi riscurile de sănătate.

Iată cum arată top 10 al celor mai sănătoase ţări din lume: 

1. Italia

2. Islanda

3. Elveţia

4. Singapore

5. Australia

6. Spania

7. Japonia

8. Suedia

9. Israel

10. Luxemburg