Italia: Cel puțin 43 de morți după ce o ambarcațiune cu migranți s-a rupt în două din cauza mării învolburate

UPDATE: Peste 60 de trupuri fără viață au fost recuperate din mare până în acest moment, printre ele doi frățiori gemeni și un nou-născut. Autoritățile au transmis că numărul celor decedați ar putea fi în jur de 100.

Știrea inițială:

Tragedie în mare în zona localității Steccato di Cutro din Calabria, unde o ambarcațiune cu migranţi, care era supraîncărcată, s-a rupt în două din cauza mării învolburate.

Cel puțin 43 de persoane și-au pierdut viața, iar printre victime se numără și mulți copii, specifică Meteoweb.

Italia: Cel puțin 43 de morți după ce o ambarcațiune s-a rupt în două din cauza mării învolburate

„Eram vreo 250”, spun supraviețuitorii care se aflau practic într-o barcă de pescuit, pe o mare deosebit de învolburată. Ambarcațiunea nu a rezistat și s-a rupt practic în două. Căutările continuă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Sursa foto: ANSA

Aproximativ 80 de supraviețuitori au fost găsiți pe plaja din Steccato di Cutro.

Italia: Cel puțin 43 de morți după ce o ambarcațiune s-a rupt în două din cauza mării învolburate. Foto: Cosenza Channel

21 dintre ei au fost duși la camera de urgență a spitalului Crotone, în timp ce ceilalți sunt încă la fața locului așteaptă să fie transferați la Cara di Isola Capo Rizzuto, la câțiva kilometri de locul tragediei.

Parlamentul italian a aprobat joi, 23 februarie, o hotărâre de guvern care limitează acţiunile navelor cu migranţi la bord și permite confiscarea lor.

Conform reglementării, navele trebuie să ceară „fără întârziere” permisiunea de a intra într-un port după ce salvează migranţi din Marea Mediterană, fără a mai căuta alte ambarcaţiuni cu refugiaţi.

Până acum, navele folosite de organizaţii neguvernamentale navigau timp de mai multe zile în larg, efectuând frecvent serii de operaţiuni de salvare înainte de a se îndrepta spre nord, către Italia.

Noua lege prevede amenzi de până la 50.000 de euro pentru comandanţii care nu respectă procedura, precum şi confiscarea navelor în caz de repetare a abaterilor.

Organizaţiile caritabile susţin însă că migranţii pornesc la drum oricum, fără a aştepta apropierea unor nave de salvare. Grupurile umanitare afirmă că interzicerea salvărilor multiple va duce la şi mai multe decese, iar ONU a cerut Italiei să retragă proiectul legislativ după ce fusese deja aprobat luna aceasta de Camera Deputaţilor.

Egipt, Tunisia, Bangladesh, Siria și Afganistan sunt principalele țări de origine ale migranților. Aproximativ 104.061 de migranți au sosit pe mare în cursul anului 2022, o creștere bruscă față de puțin peste 67.000 în 2021 și 2020, când 34.000 de persoane au sosit în porturile italiene.