Italia: Centenarul Marii Uniri sărbătorit de editura Rediviva la Varese și Como

Un numeros public italian și român a participat la evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri, desfășurate sâmbătă 10 noiembrie 2018 în cadrul Bibliotecii Municipale din Besozzo, Varese iar duminică 11 noiembrie 2018 în cadrul parohiei ortodoxe române din Como – provincia Como, se arată într-un comunicat transmis de Centrul Cultural Româno-Italian de la Milano.

Evenimentul face parte din seria de manifestări propuse de editura Rediviva în mai multe orașe, biblioteci si comunităti din Nordul Italiei. La Besozzo – provincia Varese, manifestarea a fost susținută din inițiativa Asociatiei Moldova Italia, președinte Gian Luca del Marco, care a integrat serata în circuitul mai multor manifestări literare dedicate publicului italian desfășurate cu patronajul Primăriei din Besozzo, Primăriei din Varese și a Consulatului General al României din Milano.

Centenarul Marii Uniri sărbătorit de editura Rediviva la Varese și Como

În cadrul parohiei ortodoxe din Como inițiativa a venit din partea pr. Cristian Prilipceanu care a inițiat în cadrul comunității mai multe evenimente dedicate Anului Centenar, cu participarea copiiilor români din școlile italiene.

În cadrul manifestării a fost vizionată si expoziția “Soldați români și italieni în timpul primului război mondial” organizată de Universitatea Babes Bolyai din Cluj, direcția Patrimoniu Cultural.

Centenarul Marii Uniri sărbătorit de editura Rediviva la Varese și Como

Violeta Popescu de la editura Rediviva din Milano a prezentat proiectele editoriale din anul 1918 dedicate anului Centenar, cu precădere copiiilor prezenți și a expus prin intermediul unor texte si documente istorice gândurile si idealurile care i-au purtat pe românii din provinciile istorice la realizarea Unirii de la 1918.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Centenarul Marii Uniri sărbătorit de editura Rediviva la Varese și Como

Au fost prezentate cu această ocazie si recentele publicații Rediviva: “Istoria Transilvaniei” de Ioan Aurel Pop si Ioan Bolovan precum si “Repere de cultură si istorie românească în Italia în anul Centenarului României Mari, proiect sustinut de Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Tuturor celor prezenți le-a fost oferit gratuit Anuarul CCIR, ediția 2018.

Distribuie acest articol