Italia: CGIL deschide un punct de informare dedicat cetățenilor români din Cerignola

În data de 15 martie 2019, la ora 11:00, la Camera de Muncă din cadrul CGIL (Confederazione Generale Italiana del Lavoro) din Piazza 1 Maggio, Cerignola (provincia Foggia), reprezentanți ai sindicatelor CGIL FLAI, FILA, precum și al Consulatului Român de la Bari, vor ține o conferință de presă cu ocazia activării unui punct electronic de informare în interiorul Camerei de Muncă a CGIL care va fi dedicat cetățenilor români

Prin intermediul acestui „info totem”, cum este denumit în limba italiană, se vor putea obține informații în limba italiană și română cu privire la drepturile muncitorilor din agricultură, construcții și din sectorul asistenței personale, dar și informații despre obținerea documentelor consulare, reînnoirea documentelor de identitate. Tot prin acest dispozitiv, cetățenii români din Cerignola vor putea face și programări la Consulatul Român de la Bari pentru diferitele servicii consulare necesare, anunță Foggia Today, .

Activarea acestui punct de informare vine în urma acordului de colaborare semnat în luna mai a anului trecut între autoritățile române și CGIL pentru protejarea lucrătorilor români care vin în Italia. Acordul a fost semnat de consulatul român din Puglia, CGIL, Fillea, Flai și Filcams și prevede deschiderea unor puncte de informare la consulatul român, precum și în mai multe birouri CGIL din regiunea Puglia.

Printre scopurile principale ale acestui acord se află și acela de a lupta împotriva exploatării muncitorilor români, a „caporalatului” și a falselor detașări dintr-o țară în alta în sectorului muncii. Muncitorii români vor putea astfel, prin intermediul acestui birou și folosindu-se de indicațiile oferite în cadrul acestuia, să-și cunoască mai bine drepturile definite prin contractul colectiv de muncă italian și prin legea din Italia, dar și modalitățile prin care vor putea contacta instituțiile sindicale, atunci când vor avea nevoie să-și apere drepturile.

În cadrul zilei de joi, 15 martie, pe lângă conferința de presă care va avea loc la ora 11:00, se va mai organiza și o adunare cu cetățenii români, tot în cadrul Camerei de Muncă din Cerignola, unde va fi prezent Consulul General al României la Bari și membri ai corpului diplomatic, care vor explica utilitatea acestui dispozitiv și modul în care îl vor putea folosi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20