Italia: Circa 20 de deținuți au evadat dintr-un penitenciar în urma unei revolte. Proteste ale deținuților în toată țara

„O revoltă este în curs (luni, 9 martie 2020, ora locală 15:00 – n.r.) de desfășurare în penitenciarul din Foggia, unde unii deținuți au reușit să evadeze, fiind blocați la scurt timp după aceea de forțele de ordine în afara penitenciarului. Cel puțin douăzeci de deținuți sunt căutați, în timp ce alți 30 au fost blocați de autorități. Se semnalează că în preajma penitenciarului este haos, dat fiind că deținuții evadați au furat furgonete și alte autoturisme pentru a fugi”, transmite ziarul La Repubblica.

Potrivit sursei citate, care a publicat știrea în urmă cu puțin timp, patru dintre deținuții evadați au fost capturați de polițiști pe șoseaua de centură din Bari. Infractorii se pare că au jefuit o persoană de mașina proprie pentru a fugi din Foggia, dar mașina a fost găsită prompt de autorități datorită semnalării numerelor de înmatriculare între organele de poliție.

Protestul deținuților de la penitenciarul din Foggia nu este singurul din Italia în ultimele ore, alte revolte au avut loc în mai multe închisori deoarece pușcăriașii nu sunt mulțumiți de măsurile impuse de autorități pentru evitarea contaminării cu coronavirus, măsuri care prevăd și eliminarea vizitelor din partea familiei sau a prietenilor. În penitenciarul de la Modena, trei deținuți au murit și alți doi au ajuns la secția Reanimare, violențele având loc nu numai între gardieni și prizonieri, ci și între aceștia din urmă care se pare că sunt împărțiți în două tabere: cei care sunt nemulțumiți de măsurile luate și cei care nu sunt de acord cu protestul violent și încearcă să-l împiedice.

La Pavia în schimb doi gardieni au fost luați ostateci de către infractorii închiși la penitenciarul Torre del Gallo. Deținuții au furat cheile de la paznicii sechestrați și au eliberat zeci de infractori din celule, au declarat presei sindicatele UILPA (pentru funcționari publici) și SAPPE (pentru poliția penitenciarelor). Și acolo deținuții se lovesc între ei, dar i-au lovit și pe cei doi gardieni luați ostateci în timpul revoltei care se pare că a început duminică, 8 martie, în jurul orei 19:30.

Alte proteste au loc la Milano, Salerno, Napoli, Frosinone, Vercelli, Alessandria, Palermo și Bari, mai precizează sursa citată într-un alt articol.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Revenind la revolta de la penitenciarul din Foggia, se pare că unii prizonieri au reușit să deschidă o poartă din zona de blocuri, poartă care-i despărțea de stradă, în timp ce alții s-au cățărat pe porțile din perimetrul închisorii. Unii dintre ei s-au urcat pe acoperiș, iar câțiva au aprins un foc la intrarea în pentitenciar.

La fața locului au intervenit mai mulți polițiști, carabinieri și soldați, iar rudele unora dintre prizonieri au încercat să intervină pentru a-i convinge să se calmeze, dar fără succes, mai precizează publicația italiană.

Distribuie acest articol