Italia: Compensaţii pentru o tumoare cauzată de folosirea excesivă a telefonului mobil. Copiii și adolescenții sunt cei mai expuși

O instanţă din Italia a stabilit că un angajat trebuie compensat după ce a dezvoltat o tumoare cerebrală cauzată de utilizarea excesivă a telefonului mobil, experţii legişti stabilind, probabil în premieră, o relaţie de cauzalitate într-un astfel de caz, relatează ziarul La Repubblica citat de Mediafax.

Un bărbat în vârstă de 57 de ani, angajat al companiei italiene Telecom, a dezvoltat o tumoare cerebrală pentru că ar fi utilizat telefonul mobil 15 ani, mai mult de trei ore pe zi. În acest caz, o instanţă din oraşul Ivrea a stabilit că angajatul trebuie să primească despăgubiri din partea Institutului Naţional italian pentru Asigurări în caz de Accidente de Muncă şi Boli Profesionale (INAIL).

„Pentru prima dată în lume, o sentinţă de prim grad a recunoscut o legătură cauzală între folosirea excesivă a telefonului mobil şi o tumoare cerebrală”, au declarat avocaţii victimei, Renato Ambrosio şi Stefano Bertone.

Angajatul Telecom care s-a îmbolnăvit de neurinom al nervilor cranieni, Roberto Romeo, speră că sentința în cazul său va fi de ajutor şi altor persoane.

„Nu vreau să demonizez folosirea telefonului mobil, dar pentru a se evita ceea ce mi s-a întâmplat trebuie să se ştie care este modul corect de utilizare. Iniţial, am crezut că aveam o infecţie la o ureche, dar apoi am aflat că era ceva mult mai grav”, a declarat Roberto Romeo, pentru cotidianul La Repubblica, explicând că era obligat să utilizeze telefonul mobil în interes de serviciu, pentru că era trimis mereu pe teren sau în afara programului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Timp de 15 ani, am avut nenumărate convorbiri telefonice, de 20-30 de minute, acasă, în maşină. Am început să am senzaţia permanentă de ureche înfundată, nu mai auzeam bine. În anul 2010, am fost diagnosticat cu o tumoare. Acum, nu mai aud nimic cu urechea dreaptă pentru că mi-a fost eliminat nervul acustic”, a precizat el.

Teorii despre cancerul provocat de telefoanele mobile

Motivul pentru care au luat naștere diversele teorii despre riscul crescut de cancer pe fondul utilizării frecvente a telefoanelor mobile este expunerea directă a regiunii capului la aceste dispozitive.

Modul în care telefoanele mobile sunt folosite (prin menținerea lor foarte aproape de craniu), alimentează ipoteza conform căreia acestea ar contribui la formarea tumorilor cerebrale sau ale gâtului. Printre acestea se numără tumorile benigne și maligne de la nivelul creierului, tumorile benigne ale nervului auditiv și tumorile glandelor salivare.

Unele studii sugerează o legătură directă între expunerea prelungită la radiațiile telefoanelor mobile și dezvoltarea unor tumori benigne sau maligne. O cercetare suedeză a obținut rezultate care sugerează și se pare că a fost confirmat de curând, că este posibilă creșterea riscului de instalare a tumorilor benigne la nivelul capului și al gâtului, după 10 ani de utilizare a celularului. Un alt studiu european vorbește despre șanse crescute de apariție a tumorilor pe partea capului expusă cel mai des telefonului mobil.

Specialiștii sunt îngrijorați, în mod special, de posibilele efecte secundare ale folosirii telefoanelor mobile în rândul copiilor și adolescenților, al căror creier se află încă în dezvoltare și care vor avea, la un moment dat, o perioadă mult mai lungă de expunere în fața radiațiilor, spre deosebire de adulții care au fost puși sub observație până în acest moment.

Ponderea populației care utilizează telefoane mobile a crescut fulminant de la sfârșitul secolului XX până în prezent. Perioada de timp în care popularitatea acestor dispozitive a prins proporții este încă prea limitată, pentru a se formula concluzii certe despre totalitatea efectelor secundare posibile.

Distribuie acest articol