Italia: controale intense ale poliției rutiere, un alt șofer român amendat și pus sechestru pe mașină. Circula cu numere de înmatriculare românești

Interzisă circulația cu o mașină înmatriculată în străinătate cetățenilor care au stabilită reședința în Italia de peste 60 de zile. Este noua regulă a Codului rutier italian și este valabilă începând de marți, 4 decembrie.

La puține ore de la punerea în aplicare a prevederilor legale, primele sancțiuni au fost deja aplicate, poliția italiană face controale intense pe tot teritoriul peninsulei. Marți după-amiază, în timpul unor verificări, agenții au oprit pe strada Baracchini din Florența un Audi cu plăcuțe de înmatriculare românești, informează La Repubblica. La volanul autoturismului se afla un român în vârstă de 50 de ani, care locuia în Italia de mai bine de 10 ani. În urma verificării documentelor șoferul român a primit o amendă de 498,40 euro. Amenda a fost plătită pe loc de bărbatul român iar mașina i-a fost sechestrată.

Un alt șofer, un bărbat chinez de 30 de ani, care locuia în Italia de 7 ani și care conducea un autoturism Mercedes cu numere de înmatriculare spaniole, a fost sancționat în Viale Guidoni pentru aceeași infracțiune. De asemenea, pentru el sancțiunea administrativă s-a ridicat la suma de 498,40 euro. Neavând bani să plătească pe loc amenda, mașina pe care a fost pus sechestru, i-a fost confiscată și dusă într-un depozit de unde bărbatul chinez o va putea lua doar după ce va plăti sancțiunea.

Un șofer român în vârstă de 30 de ani a primit o amendă de 1.112 euro pe raza orașului Ravenna. Certificatul de înmatriculare i-a fost confiscat și i-a fost pus sechestru pe mașină. Cazul său l-am relatat aici.

În prezent, pe teritoriuol Italiei, cetățenii cu rezidența care depășește un număr de 60 de zile, pot circula doar cu autoturisme înregistrate cu numere de înmatriculare italiene. În caz contrar, mașinile vor fi transportate în afara teritoriului italian, cu un permis de circulație pe termen de 180 de zile. În caz că prevederile nu vor fi respectate se va începe confiscarea administrativă a automobilului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Articolul 93 din Codul rutier italian, la articolul 1 bis prevede conform ultimelor modificări:

„Este interzis cetățenilor care au stabilită reședința în Italia de peste 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.”

De asemenea, decretul legislativ 113/2018, votat în Parlamentul italian interzice și conducerea mașinii unei rude sau a unui prieten care trăiește în străinătate.

Decretul 113/2018 transformat în lege prevede însă că mașinile înmatriculate pe firme, luate în leasing sau închiriate pe termen lung de o societate străină pot circula în Italia fără limită de timp.