Italia: „Condiții inumane” pentru muncitori agricoli din Latina. Obligați să se înscrie în sindicat de funcționari corupți

O operațiune a autorităților italiene a scos la iveală în ultimele zile la Latina, în apropierea Romei, condițiile în care sute de muncitori agricoli străini, printre care și români, erau nevoiți să muncească pe câmpurile și în serele din zonă. „Condiții inumane”, se poate citi în raportul Poliției de Stat din Latina care a întreprins operațiunea „Libertate” împotriva unei organizații criminale dedicate exploatării forței de muncă și a „caporalatului”.

Lucrătorii erau nevoiți să lucreze peste 12 ore pe zi, pentru o plată de 4 euro pe oră, care nu ajungea nici măcar la jumătate cât cea prevăzută de contractul colectiv național de muncă și fără garantarea celor mai elementare drepturi. Erau transportați la muncă în microbuze supraaglomerate, lipsite de cele mai de bază sisteme de securitate. Pentru a se putea beneficia de pe urma lor muncitorii erau obligați să se înscrie în sindicat unde plăteau o taxă de înscriere și pentru a putea primi indemnizația de șomaj dar banii obținuți din aceste practici ajungeau în buzunarele unor funcționari corupți. Implicați un sindicalist și un inspector de la Inspectoratul Teritorial al Muncii.

Șase persoane au fost arestate

Șase persoane, toate de naționalitate italiană, au fost arestate. Două dintre ele sunt femei care recrutau și exploatau cetățeni africani și români, printr-o societate tip cooperativă, „Agri Amici”, cu sediul în Sezze (LT). Aceasta avea ca obiect de activitate distribuirea ilegală a forței de muncă în provinciile Latina, Roma, Frosinone și Viterbo. Au fost de asemenea, confiscate cinci case, trei magazine, trei terenuri, 9 autoturisme, 36 de camioane și camionete precum și acțiuni ale unor societăți și tranzacții bancare, toate în valoare totală de peste 4.000.000 de euro.

Alți 50 de suspecți sunt puși sub urmărire judiciară, inclusiv fermieri, contabili, funcționari publici și reprezentanți ai sindicatelor, care ar fi trebuit să asigure legalitatea la locul de muncă și să protejeze lucrătorii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ancheta a început încă de la sfârșitul anului 2017, operațiunea numită „Freedom” (Libertate) a avut scopul de a contrasta fenomenul îngrijorător al angajării ilegală și al exploatării forței de muncă în agricultură.

Investigațiile au permis autorităților să detecteze întreaga activitate ilegală, începând cu prezența în unele zone ale orașului Latina, în primele ore ale dimineții, a unor grupuri mari de străini în așteptarea microbuzelor care îi transportau la muncă, pe câmpuri.

Latina: Investigații împotriva exploatării muncitorilor agricoli, 6 persoane arestate

Despre o altă acțiune de amploare a autorităților italiene, care a scos la iveală o întreagă rețea de intermediere și exploatare a forței de muncă, scriam aici. Aceasta s-a încheiat recent la Matera, în Basilicata, unde au fost arestate mai multe persoane printre care un sindicalist de la un birou „Patronat” și un angajat al primăriei.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20