Italia: culorile regiunilor începând de luni, 8 februarie, în funcție de rata infectării cu COVID. Vor fi și zone roșii

După monitorizarea săptămânală efectuată de ISS (L’Istituto superiore di sanità), o singură regiune își va schimba culoarea începând de luni, 8 februarie. Aceasta este Sardinia, care trece de la portocaliu la galben, în timp ce cea mai mare parte a Italiei rămâne în zona galbenă. Nu vor lipsi însă zonele roșii, în interiorul anumitor regiuni.

Așadar, începând de luni, 8 februarie, Umbria, Puglia, Sicilia și provincia Bolzano rămân portocalii. Toate celelalte regiuni au fost confirmate „galbene”. Cu toate acestea, în cadrul unor regiuni vor exista zone roșii. În Abruzzo, după o ședință a Comitetului științific tehnic regional, urmează să fie emisă o hotărâre prin care localitățile Atessa, San Giovanni Teatino și Tocco da Casauria vor fi declarate zone roșii.

Zonă roșie, de asemenea, și pentru Chiusi (provincia Siena) în perioada 7-14 februarie. Anunțul a fost făcut de Eugenio Giani, președintele Regiunii Toscana, pe pagina sa de Facebook: „Variante mai agresive și cu transmitere rapidă a virusului – a scris guvernatorul Toscanei – au fost înregistrate la granița cu regiunea Umbria, în localitatea Chiusi. Cu primarul Juri Bettollini am convenit, într-un mod preventiv, să declarăm zonă roșie pentru o săptămână pe teritoriul municipal, de duminică 7 până la 14 februarie.”

Și în Umbria, președintele regiunii, Donatella Tesei, a anunțat „măsuri specifice care vor afecta zonele cele mai afectate și care „vor fi cele prevăzute pentru zonele roșii”. Vor fi posibile restricții în unele zone din Perugia.

Provincia Autonomă Bolzano, aflată în prezent în zona portocalie, a decis să revină la starea de carantină începând de la 8 februarie după ce pe harta UE a ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) a fost confirmată ca teritoriu „roșu-închis”. Magazinele vor rămâne închise, învățământul de va face la distanță și va fi interzisă deplasarea între localități.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Este mai indicat să avem o regiune galbenă sau portocalie cu zone roșii în interior, pentru a controla focarele de infecție, mai degrabă decât o întreagă regiune roșie. O măsură utilă pentru a proteja economia regiunii respective”, a declarat Gianni Rezza, directorul departamentului de Prevenție din cadrul Ministerului Sănătății.