Italia: De 8 martie o rusoaică și o ucraineană s-au îmbrățișat plângând. „Vrem doar pace și o viață liniștită”

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii a avut loc la Monfalcone (Friuli-Venezia Giulia), în sala de festivități a Consiliului Local, o reuniune a femeilor din localitate. Un moment deosebit de emoționant a fost cel în care o femeie originară din Rusia s-a îmbrățișat, plângând, cu una din Ucraina. „Vrem doar pace și o viață liniștită”, a fost mesajul celor două femei.

Oksana și Irina au ajuns în Monfalcone la începutul anilor 2000, informează Il Piccolo.

Oksana, Irina și Anna Cisint, primarul localității Monfalcone. Foto: Il Piccolo

Oksana Sukharnyk este ucraineană. Ea a ajuns la Monfalcone în urmă cu 18 ani. Acum Oksana are 49 de ani și se teme pentru viața fiului său care locuiește la Liov, în Ucraina, împreună cu soția și două fetițe de 4 ani și de 18 luni. „Este și mama mea acolo”, a spus Oksana, care ar vrea să-și aducă măcar copiii la Monfalcone. Ea a mulțumit pentru „ceea ce fac atâtea țări pentru noi, pentru ce face Italia și italienii pentru a ne ajuta”.

„Nu vor să plece din Ucraina”, a spus ea despre rudele care au rămas la Liov. „Cel puțin deocamdată. Ne auzim în fiecare zi la telefon și sunt foarte îngrijorată. Nu avem nimic cu nimeni și nu înțelegem motivul acestui război. Mor copii și mă întreb de ce anume. Sper să se termine cât totul cât mai curând.”

Irina vine din Rusia, are 46 de ani și locuiește la Monfalcone cu băiețelul în vârstă de 8 ani și cu mama ei. A ajuns în Italia ăn anul „Am decis să plec când a devenit clar cum va fi cu Putin”, a explicat ea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am cetăţenie rusă, dar m-am născut în Ucraina, pentru că mama mea este ucraineană. A plecat în Rusia la 18 ani, să lucreze și acolo l-a cunoscut pe tatăl meu, un rus. Sunt alături de poporul ucrainean care suferă, sunt alături de rușii care sunt împotriva acestui război. Cei care s-au declarat împotriva acestui regim autoritar riscă închisoarea și sunt deja mulți în închisoare pentru că au a ales calea protestului neînarmat”.

Irina, cu ochii în lacrimi, a cerut iertare poporului ucrainean „de la rușii care nu au vrut niciodată acest război”.

După ce și-au spus povestea, Oksana și Irina nu doar că și-au dat mâna, așa cum le-a invitat primarul Anna Cisint, ci s-au îmbrățișat lung, iar printre lacrimi Oksana a murmurat: „Vrem doar pace și o viață liniștită”.

Distribuie acest articol