Italia: Doi italieni arestați, exploatau muncitori români și de altă naționalitate. Îi „închiriau” chiar și altor firme

Erau denumiți de patronii italieni „mașini de muncă”, dar nu aveau un contract și munceau între 10 și 18 ore pe zi. Mai mult, muncitorii erau „închiriați” și altor firme din alte localități.

Doi antreprenori din localitatea italiană Mantova au fost puși sub arest la domiciliu fiind acuzați de intermedierea ilegală și exploatarea forței de muncă. Potrivit ziarului Il Giorno, cei doi conduceau o societate care exploata circa 20 de muncitori, majoritatea români, indieni, pakistanezi și marocani care, conform sursei citate, erau tratați precum „sclavi moderni”.

În interceptările telefonice ale anchetatorilor, cei doi italieni îi numeau pe muncitori „mașini de muncă” și îi țineau închiși într-un depozit unde lucrau chiar și 18 ore pe zi la reparat paleți pentru transport marfă. Muncitorii era mutați adesea în funcție de nevoile patronilor și închiriați chiar altor societăți pentru a repara paleți în alte provincii precum Parma, Cremona, Verona și Vicenza.

De la începutul acestui an și până în prezent, 35 de persoane au fost arestate numai în Mantova pentru intermediere ilegală de muncă (sau „caporalat” cum este denumit fenomenul în Italia) și exploatarea muncitorilor.