Italia: doi tineri studenți, un român și un italian, acuzați pe nedrept pe internet că ar fi infractori periculoși

George Bahrin, este un tânăr student în vârstă de 20 de ani născut în România dar care locuiește în Italia cu familia sa de mai bine de 13 ani, în localitatea Marina di Minturno, provincia Latina.

Tânărul român și un amic italian în vârstă de 17 ani, rezident și el în aceeași localitate, au fost de curând ținta unor acuzații false care circulau în mediul social prin intermediul internetului, pe Instagram și WhatsApp și care-i prezenta pe cei doi ca fiind doi bandiți periculoși, autori ai unor serii de furturi care au avut loc în acea zonă.

„Iată hoții”, scriau cei care distribuiau în mediul virtual imaginea în care se afla George Bahrin, amicul său italian de 17 ani și alți doi prieteni.

George Bahrin și prietenii săi. Sursa foto: h24notizie.com

Efectul acestor acuzații false? O ploaie de amenințări la adresa tânărului nostru conațional și a amicului său de 17 ani, amenințări atât de grele încât tinerii nu mai aveau curajul să iasă din casă, așa cum a declarat George Bahrin prin intermediul avocatului său, Roberto Palermo, pentru site-ul H24 Notizie.

„Acest tânăr este un amic drag al meu, nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă (referitor la furturi – n.r.)… Mamei sale îi este teamă și să-l lase să iasă din casă, să meargă la școală! Credeți-mă!”, scrie o cunoștință a conaționalului nostru într-un comentariu pe un grup Facebook.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Inițial, fotografia a fost publicată pe Instagram de către unul dintre cei patru amici prezenți în imagine, însă în scurt timp a început să circule pe internet, distribuită de alte persoane, care-l prezentau pe Bahrin și pe amicul său de 17 ani ca fiind autorii furturilor care au loc de ceva timp în zona lor de reședință.

„În imagine eram eu, amicul meu și alți băieți, care erau doar simple cunoștințe. La un moment dat, lunea trecută, mi-am dat seama că fotografia a început să circule pe internet, cu fețele noastre încercuite cu roșu”, a declarat tânărul român pentru sursa citată.

Imaginea era însoțită chiar și de apeluri alarmante, prin care cei care vedeau fotografia tinerilor erau invitați să fie atenți la acei „infractori”, autori de nenumărate furturi. De aici au început să curgă și amenințările la adresa celor doi tineri, iar imaginea a devenit virală în acea zonă, în special în localitățile Minturno, Gaeta și Formia din provincia Latina.

Mai mult, alte imagini preluate de pe contul personal de Facebook al tânărului nostru conațional au urmat aceeași stradă, „judecătorii” de pe internet publicând fotografii în care apărea doar George Bahrin, menționând în comentarii totodată și localitatea unde este rezident și universitatea unde studiază.

Imediat după ce au descoperit acuzațiile care li se aduc fără nicio dovadă și isteria care s-a creat în jurul acestor tineri nevinovați și fără urmă de antecedente la autorități, tânărul român și amicul său s-au prezentat la carabinieri pentru a semnala ceea ce se întâmplă.

Între timp, la nivel legal, avocații celor două familii iau în considerare un denunț către Poliția Poștală, pentru moment denunțul fiind formulat împotriva a persoane necunoscute.

De menționat faptul că, în Italia, Poliția Poștală are competența de a ancheta orice tip de încălcare a legii care a fost comisă prin intermediul internetului, de la cazuri precum cel al lui George Bahrin, unde internetul este folosit pentru infracțiunea de calomnie, până la cazuri mult mai complicate, precum pornografie infantilă, hacking, terorism cibernetic sau înșelătorii prin vânzarea-cumpărarea unor produse.

Pentru a face un denunț la Poliția Poștală italiană, aveți la dispoziție două modalități:

  • online, înregistrându-vă pe site-ul www.commissariatodips.it, apoi completând acest formular aici;
  • prezentându-vă personal la un birou al Poliției Poștale din zona dumneavoastră, a cărui adresă și număr de telefon le puteți găsi cu ușurință accesând această pagină.
Distribuie acest articol