Sărbătoarea Mărțisorului se numără printre cele mai vechi tradiții de primăvară din România, Bulgaria, Serbia și Republica Moldova și s-a răspândit pe scară largă în școlile europene care s-au alăturat proiectului de Limbă, cultură și civilizație românească, coordonat de Institutul Limbii Române din București.
Marți, 1 martie 2022, la ora 17:30, în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110), va avea loc inaugurarea expoziției internaționale „Mărțișor – Legendă de primăvară”, organizată de Institutul Limbii Române din București, Accademia di Romania in Roma și Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Spaniei, Ambasada României în Regatul Belgiei, Ambasada României în Franța, Ambasada României în Portugalia, Ambasada României în Irlanda, Ambasada Republicii Moldova în Italia, Ambasada Serbiei în Italia, Institutul Bulgar de Cultură din Roma, Școala Bulgară din Roma, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Muzeul Etnografic din Belgrad.
Cu această ocazie grupul coral polifonic „Arpeggio” va oferi publicului internațional prezent la inaugurarea expoziției un mărțișor muzical.
A cincea ediție a expoziției de mărțișoare, coordonată de profesori colaboratori ai Institutului Limbii Române, este găzduită, ca în fiecare an, de Accademia di Romania in Roma și reunește creații ale elevilor și profesorilor implicați în Cursul de limbă, cultură și civilizație românească (L.C.C.R.) din Italia, Spania, Belgia și Franța cu cele realizate de Ambasada Republicii Moldova în Italia și Institutul Bulgar de Cultură de la Roma și cu lucrări realizate în șapte școli din România.
În cadrul expoziției, pe lângă panourile cu mărțișoare și felicitări de 8 Martie, vor putea fi vizionate o serie de proiecții video care prezintă atât imagini de la atelierele de mărțișor preluate de la colaboratorii LCCR din celelalte țări participante și de la școlile din România, cât și tradiția mărțișorului în Bulgaria, Republica Moldova și Serbia. Accesul în sală se face pe bază de Super Green Pass și cu purtarea obligatorie a măștii de protecție FFP2.
Evenimentul este precedat de Atelierul on-line de creație a mărțișorului „Călător prin tradiții de primăvară”, organizat duminică, 20 februarie de către Institutul Limbii Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, la care vor participa profesorii colaboratori ai Institutului Limbii Române din Italia, Spania, Belgia și Franța. Astfel îndrumați de profesori și de meșteri populari și educatori muzeali, elevii vor realiza mărțișoare care ulterior vor face parte din expoziție, alături de cele deja construite la atelierele desfășurate în școli.
Mărțișoarele sunt realizate folosind tehnici moderne, precum: quilling, pouring, modelling, dar și tehnici tradiționale precum cusutul în puncte, răsucitul și împletitul firelor. Materiale naturale (semințe, flori uscate, coji de fructe) și materiale reciclate (hârtie, dopuri de plută, pânză) se vor transforma in prețiosul obiect legat de firul alb și roșu, care, din 2017, face parte din Patrimoniul Imaterial UNESCO.