Italia: O familie de români riscă să ajungă la închisoare după ce a obținut Venitul de Cetățenie cu documente false

Paragraful 1 al Art. 7 din legea 26/2019 din Codul Penal italian spune că oricine încearcă să obțină în mod ilegal ajutorul social „Reddito di Cittadinanza” (Venitul de Cetățeni) prin falsificarea sau folosirea de declarații sau documente ce atestă lucruri care nu sunt adevărate sau omite informațiile cuvenite, este pedepsit cu închisoare de la doi la șase ani. O astfel de pedeapsă riscă să primească și o familie de români din Italia care a solicitat și obținut această subvenție deși nu avea dreptul la ea.

Potrivit publicației locale Gazzetta di Reggio, carabinierii din Sant’Ilario d’Enza au deschis o anchetă în luna februarie a acestui an care viza o familie întreagă de români după ce directorul oficiului poștal din aceeași localitatea și-a exprimat dubiile asupra documentelor prezentate de membrii acesteia pentru a obține Venitul de cetățenie. Investigațiile efectuate de militari au scos la iveală faptul că cei patru membri ai familiei (soțul de 51 de ani, soția de 41, fiica de 22 și fiul de 20 de ani) au prezentat declarații și documente false la INPS atunci când au solicitat acest ajutor social.

Mai exact, aceștia au declarat prin intermediul documentelor prezentate că sunt rezidenți pe teritoriul Italiei, la Milano, de cel puțin 10 ani. Din verificările făcute de militari reiese, în schimb, că familia respectivă ar fi intrat pe teritoriul Italiei numai pentru a obține acești bani.

Potrivit anchetatorilor, cei patru cetățeni români au primit până acum, în mod ilegal, circa 6 000 de euro. În cursul zilei de luni, 15 martie 2021, carabinierii au denunțat familia de români la Parchetul din Reggio Emilia, aceștia urmând să fie trimiși în judecată pentru fraudă agravată în vederea obținerii de fonduri publice.