Italia: Festivalul internațional de muzică corală Roots Fest 2023

Festivalul internațional de muzică corală Roots Fest a ajuns la de-a șasea ediție și se va desfășura la Roma în zilele de 20 și 21 octombrie.

Festivalul este organizat de asociația culturală ARPRO sub patronajul Ambasadei României în Italia, al Asociației Naționale Corale din România (ANCR), al Accademiei di Romania in Roma și al Institutul Cultural Român.

Roots Fest va fi găzduit anul acesta de Sala Baldini și Biserica Santa Maria in Portico in Campitelli din Roma.

Locandina Roots Fest

Biserica Santa Maria in Campitelli are o istorie care este comună multor lăcașuri de cult din Roma: se prezintă în stil baroc, dar originea sa se pierde în secole, fiind nucleul inițial al unei biserici paleocreștine, care, la rândul ei, a fost reconstruită în secolul XVII, devenind ceea ce vedem acum. În anii ‘90 a fost printre primele biserici care au găzduit românii emigrați în urma căderii comunismului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sala Baldini este fosta sacristie a Bisericii Campitelli și promovează evenimente și activități non-profit în Roma.

„La a șasea ediție a festivalului internațional Roots Fest putem să spunem că am reușit să ajungem la obiectivele noastre inițiale: să unim comunitățile de amatori și profesioniști din lumea muzicii corale românești și italiene, și să creăm ceea ce am crezut că va fi doar un vis în 2017: un public aproape în întregime românesc pentru acest gen de muzică, la Roma. Lucrăm neîncetat încă din prima ediție pentru că arta corală are o componentă socială care, în unele situații, poate fi mai importantă decât cea pedagogică.”

Vineri, 20 octombrie, de la ora 18:00, corurile vor susține la Sala Baldini (Piazza di Campitelli, 9) un concert de muzică corală laică, iar sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 16.30, la Biserica Santa Maria in Portico in Campitelli (Piazza di Campitelli, 9), va urma un concert de muzică corală sacră. Intrarea la concerte va fi gratuită în limita locurilor disponibile.

Corurile prezente la Roots Fest 2023 vor fi: grupul polifonic feminin „Arpeggio”, acompaniat la pian și orgă de M. Gian Luigi Zampieri și la clarinet de Sofia Cocco, corul mixt polifonic „Schola Cantorum di Roma”, corul feminin „NonSoloCoro”, corul Episcopiei Române în Italia „Sfântul Roman Melodul”, corul comunității poloneze din Roma „Gaudium Poloniae”, corul comunității catolice românești din Roma „Catolica” și corul bisericii „Cantate Domino”. Invitatul special al acestei ediții este corul „Ioan D. Chirescu” din Cernavodă, care are o carieră neîncetată din 1895 și organizează celebrul festival Internațional de Interpretare Corală „Ioan D. Chirescu”, ajuns la ediția cu numărul 41.

Aniversarea a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și a 210 ani de la nașterea lui Giuseppe Verdi vor fi leitmotivul celor două seri, în cadrul cărora corurile vor susține recitaluri celebrând compozitorii operelor „Crai Nou” și „La Traviata”.

Proiectul este finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni – Secretariatul General al Guvernului.