Italia: Festivitatea de închidere a Școlii de Vară de la Rignano Flaminio

În ziua de 22 iulie 2018, ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, a participat, alături de Lilla Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MPRP) la manifestarea dedicată încheierii cursurilor Școlii de Vară de la Rignano Flaminio (Regiunea Lazio), Ediția a III-a desfășurată sub titlul generic ,,Centenarul Marii Uniri prin Ochii Copiilor’’, proiect finanțat de MPRP, continuare a unei serii tematice care a debutat în 2016.

Evenimentul a avut loc sub patronajul Ambasadei României în Italia. Manifestarea a cuprins momente muzicale, scenete, dansuri tematice și populare – toate în interpretarea celor peste 60 de copii care au frecventat cursurile de la Rignano Flaminio. Tinerii români provin, ca și în anii trecuți, din 3 mari parohii ortodoxe românești din zona Romei: Prima Porta, Rignano Flaminio și Monterotondo.

Proiectul a fost elaborat de enoriașii Schitului Ortodox Român Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul – ieromonah Ștefan (Victor Simion) – egumen.

Festivitatea de închidere a Școlii de Vară de la Rignano Flaminio. Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, alături de Lilla Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MPRP).

În intervenția sa, șeful misiunii române la Roma a vorbit despre rolul educației în menținerea și consolidarea identitară a noilor generații de români din diaspora precizând că școlile de vară ca și cursurile LCCR și școlile de duminică organizate de biserică reprezintă vectori esențiali în acest proces. Referindu-se la Centenarul Marii Uniri , G.Bologan a povestit un episod din Primul Război Mondial având ca protagonist pe Măriuca Zaharia care „luptând alături de armata română a fost un model de eroism la numai 12 ani. Eroii nu au vârstă, ei au curajul demnității, iar comportamentul nostru trebuie să reflecte respectul și implicarea față de destinul neamului nostru”.

Secretarul de stat, Lilla Debelka a specificat în discursul său: „Vă mulțumim pentru invitația făcută și pentru ocazia de a participa la acest eveniment dedicat Centenarului și copiilor, care sunt speranța noastră de mai bine, viitorul nostru luminos”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol