Italia: Fetiță de origine română moare de tuse convulsivă la numai 40 de zile de la naștere

Tragedie pentru o mamă româncă din Italia care și-a pierdut fiica născută de numai 40 de zile din cauza unei boli foarte rare pentru aceste timpuri, numită tuse convulsivă. Boala este cunoscută în mod popular în România și ca „tuse măgărească” și poate fi transmisă numai de la om la om, cei mai expuși fiind copiii mici și sugarii nevaccinați.

Potrivit ziarului local L’Eco di Bergamo, micuța româncă s-a născut la spitalul din Seriate, provincia Bergamo, în luna mai a acestui an, iar la sfârșitul lunii iuni, când fetița avea doar 40 de zile, a început să se simtă rău. Părinții au dus-o imediat la secția Urgențe a aceluiași spital, de unde a fost apoi transferată la un spital din Alzano Lombardo pentru o cură cu antibiotice care s-a dovedit, din nefericire, a fi inutilă. Ulterior a fost transferată la un spital din Bergamo unde s-a încercat o ultimă tentativă disperată a medicilor de a o salva cu tehnica ECMO dar după 5 zile fetița a decedat.

Din păcate, nu este singurul caz de acest gen care a avut loc în Italia de curând. O altă fetiță, de origine italiană de această dată, care avea și ea doar o lună de viață, a decedat pe data de 30 iulie 2018 din cauza aceleiași boli, scrie sursa citată. Și în acest caz, micuța a fost transferată la spitalul din Bergamo pentru tratament dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea sa.

Din relatările presei italiene reiese că nici mama româncă și nici cea italiană nu erau vaccinate împotriva acestei boli, aceasta fiind o boală care afectează în genear copii sub 5 ani, la fel ca rubeola, pojarul, varicela și oreionul.

Virusologul italian Roberto Burioni, care și-a exprimat părerea pe rețelele de socializare în legătură cu această boală, spune că, deși vaccinul împotriva acesteia (denumită în limba italiană „pertosse”) nu este foarte eficient, copiii pot fi salvați. Pentru aceasta este însă nevoie ca mamele însărcinate să fie vaccinate pentru a putea transmite anticorpii necesari și copiilor, scrie La Stampa.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mai multe despre această boală puteți citi într-un articol publicat de Adevărul aici.