Italia: Fotograful român Cristian Radu Buda câștigător al unui concurs de evocare istorică

Evocarea istorică a bătăliei de la Marsaglia este un eveniment consolidat în calendarul evenimentelor de la Volvera, în Piemont, Italia. Aici, unde în 1693 oștile lui Ludovic al XIV-lea au înfrânt pe cele ale aliaților conduși de ducele Vittorio Amedeo al II-lea din Savoia, au loc în fiecare an comemorări și evocări, localitatea se transformă și îmbracă straie medievale trăind vremurile bătăliei în amintirea și în onoarea celor 12.000 de oameni căzuți în luptă.

Italia – Volvera, evocarea istorică a bătăliei de la 1693. Foto: Cristian Buda

Despre această sărbătoare ne povestește Cristian Buda, un fotograf român din nordul Italiei, care a fost prezent la Volvera unde a câștigat locul întâi la concursul de fotografie organizat de Primăria localității cu ocazia evocării bătăliei de acum mai bine de 400 de ani în urmă:

„Evocarea istorică anuală de la Volvera este una dintre cele mai mari la nivel european, de acest fel și din acea perioadă. Acțiunea implică toată zona, localitatea Volvera și câmpul de bătălie. În această perioadă localitatea se transpune anilor respectivi, clădirile, străzile și tot ce este în zonă fiind transformate de persoane excepționale, cu paie, cearșafuri, haine, unelte, etc. într-o așezare din vremurile respective. Persoanele îmbracă straie din acea epocă, copiii fac jocuri și folosesc jucării din perioada ultimilor ani ai secolului al XVII-lea. Totul freamată de viață normală până când ajung acolo oștile franceze și începe marele război. În fiecare an, în acest ambient, are loc un concurs fotografic bazat pe tema respectivă.”

Italia – Volvera, evocarea istorică a bătăliei de la 1693. Foto: Cristian Buda

Cristian Buda a participat la concursul de artă fotografică de la Volvera și s-a clasat pe primul loc.

Cristian Buda, locul întâi la concursul de fotografie de la Volvera – Italia

„Anul acesta, în cadrul concursului fotografic am prezentat un portofoliu despre viața medievală din zona respectivă și ținând cont că vorbim despre sfârșitul anilor 1600 am prezentat fotografiile într-un format învechit, antichizat. La început mi-a venit oarecum dubiul dacă vor plăcea sau nu, dar mi-am zis că vreau să risc, să fac ceva divers, ori place, ori nu place. Iar primarul orașului Volvera, când mi-a înmânat premiul mi-a spus că felul în care am antichizat fotografiile le-a plăcut foarte mult tuturor membrilor juriului, toți fiind fotografi profesioniști, între care unul chiar specializat în fotografie de evocări istorice.” ne-a mai mărturisit Cristian și nu-i putem da decât dreptate. Fotografiile sale merită toate felicitările.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Italia – Volvera, din evenimentul evocării istorice a bătăliei de la 1693. Foto: Cristian Buda
Italia – Volvera, din evenimentul evocării istorice a bătăliei de la 1693. Foto: Cristian Buda
Italia – Volvera, din evenimentul evocării istorice a bătăliei de la 1693. Foto: Cristian Buda

Cristian Buda locuiește la Collegno, lângă Torino, este căsătorit și are un copil. Lucrează de luni până vineri la ca muncitor la GTT, o societate de transport public. Timpul liber, în special cel de la sfârșitul săptămânii, Cristian îl dedică pasiunii sale: fotografia. „Mă trezesc la ora 4 dimineața, îmi iau echipamentul și merg în pădure, în munți. Iubesc natura, poate și pentru că vin din Transilvania… ”, spune românul nostru. Fotografia sa care surprinde Castello di Avigliana, s-a clasat printre primele zece premiate la Wiki Loves Monuments Italia, ediția italiană a concursului internațional care invită la documentarea patrimoniului istoric și cultural al orașelor italiene și în primele 20 de locuri din lume la ediția mondială a concursului.