Italia: Gheață cât mingile de golf, tornade și inundații. Șofer român de camion, la un pas de moarte

Vremea rea continuă să facă ravagii în toată Italia, provocând nu numai pagube, dar și victime. Regiunile afectate de ploi torențiale, gheață și furtuni sunt Liguria, Emilia-Romagna, Puglia, Veneto și Toscana, în aceasta din urmă două persoane decedând în cursul zilei de joi, 18 august 2022.

Pe lângă cele două victime care au murit ieri, ucise de copaci dărâmați la pământ de vântul puternic, zeci de persoane au fost rănite, printre care și un șofer român de camion, conform ziarului La Nazione.

Adrian, numele conaționalului nostru, lucrează ca șofer pentru firma de curierat BRT și are 34 de ani. El tocmai efectuase o livrare la Pistoia, la magazinul de animale „L’isola dei tesori”. La câteva minute după ce a plecat de la magazinul respectiv, un copac s-a prăbușit peste camionul condus de bărbatul român, acesta rămânând astfel blocat între fiarele contorsionate ale cabinei.

„Mă aflam în mașina mea când, din senin, a venit furtuna. Am micșorat viteza foarte mult, nu am reușit să-mi dau seama dacă trebuia să opresc de tot sau nu. Apoi am văzut un copac care s-a prăbușit la pământ, la câțiva metri distanță de unde mă aflam, urmat de un altul care a lovit în plin un camion”, a povestit un martor, Alberto Frullini, pentru ziarul italian.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„M-a cuprins frica și am fugit, panica a fost atât de puternică încât m-am simțit rău”, a mai adăugat bărbatul italian.

În camionul lovit de cel de-al doilea copac se afla Adrian, românul nostru, care a fost extras viu și conștient dintre fiarele camionului și transportat apoi la spitalul San Jacopo cu un picior rupt, dar fără a fi în pericol de moarte.

Conaționalul nostru după ce a fost scos dintre fiarele contorsionate ale camionului. Foto: La Nazione.

Provincia Rimini, în schimb, situată în regiunea Emilia-Romagna, a fost lovită în cursul nopții trecute de o ploaie cu gheață de mărimea unor mingi de golf. Pagubele cele mai mari au fost provocate autoturismelor. Din fericire nu au fost rănite persoane.

Sursa foto: repubblica.it
Sursa foto: repubblica.it

În provincia Ferrara, din aceeași regiune, au avut loc inundații în cursul nopții trecute. „În ultimele ore, Ferrara a văzut 90 de milimetri de ploaie. Pentru a vă ajuta să înțelegeți, în două zile am avut jumătate din ploile de anul trecut”, a declarat primarul orașului italian.

În gara din Bologna, pe de altă parte, tot în Emilia-Romagna, un fulger a provocat pagube la sistemul electric feroviar în jurul orei 08:00 din această dimineață, provocând astfel întârzieri ale trenurilor care au ajuns până la trei ore.

În localitatea Rosolina Mare, provincia Rovigo din Veneto, fulgerele și tunetele au speriat atât de tare un elefant încât a evadat de la circ și a ajuns pe Strada Statală Romea. Animalul a fost recuperat apoi de dresori cu ajutorul carabinierilor, scrie presa locală.

Și în Puglia vremea rea a făcut ravagii, unde o tornadă a smuls mai mulți copaci din rădăcini și i-a trântit apoi la pământ sau peste mașinile parcate în zonă. Din fericire, nicio persoană nu a suferit răni grave de această dată.

Regiunea Liguria a fost lovită și ea de o tornadă, de gheață de mari dimensiuni și de rafale de vânt care au atins și 100 de kilometri pe oră. În jurul orei 07:00 de joi dimineața, între locaitățile Chiavari și Sestri Levante, o tornadă a provocat diferite pagube liniei feroviare dintre Genova și La Spezia.

Pe autostrada A12 Genova-Livorno, automobiliștii au fost nevoiți să se oprească din mers din cauza gheții de mărimea unor nuci care făcea „mașinile să danseze ca și cum ar fi fost de carton”. De asemenea, vântul puternic a făcut mari pagube materiale în localitățile Chiavari, Rapallo, Sestri Levante și de-a lungul întregii coaste.