Italia împărțită între cetățenii care vor ieșirea din UE și cei care vor să rămână. Iată care sunt datele oficiale.

Raportul Italia 2017, publicat de Eurispes – Institutul de Studii Politice Economice și Sociale din Italia joi, 28 ianuarie, 2017, prezintă situația politică, economică și socială din Italia la ora actuală, în urma sondajelor făcute în rândul cetățenilor italieni. Printre multe altele, raportul prezintă statisticile despre cetățenii italieni care doresc ca Italia să rămână membră a Uniunii Europene și cei care nu doresc acest lucru sau care vor un referendum pentru a-și exprima opinia, după modelul celui făcut de Marea Britanie pentru Brexit.

Conform datelor din raport, procentajul italienilor care vor ca Italia să iasă din Uniunea Europeană este de 21,5%, în timp ce un procentaj de 48,8% dintre italieni dorește ca Italia să rămână membră a Uniunii Europene și pe viitor. 29,7% dintre cei intervievați în această privință, însă, au declarat că nu știu ceea ce-și doresc sau au preferat să nu răspundă.

Prezentând ipoteza unui posibil referendum pentru ieșirea Italiei din UE, 39,1% dintre italienii intervievați au răspuns că vor ca Italia să rămână în UE, 29,5% s-au declarat pentru ieșirea din UE și un procent foarte mare dintre italieni, 31,4%, a declarat că nu știe ce vrea. În comparație cu anul 2015, acesta este un rezultat foarte diferit, scrie în raport, având în vedere că în acel an, la întrebarea „Italia ar trebui să iasă din UE?”, 40% dintre cei întrebați s-au declarat favorabili ieșirii din UE.

Alte statistici din Raportul Italia 2017 prezintă și un procentaj de 71,5% dintre italieni care reproșează Uniunii Europene că a abandonat Italia în ceea ce privește problema imigranților, iar 70,8% dintre italieni se plâng de deciziile politice la nivel de UE care adesea dezavantajează Italia. 70,8% dintre italienii intervievați susțin că Italia face sacrificii economice foarte mari pentru a se alinia cu cerințele Uniunii Europene.

Dar ca membri ai Uniunii Europene, italienii spun că au parte și de avantaje, 86,7% fiind mulțumiți de ușurința cu care se circulă în țările membre UE, 79,5% mulțumiți de schimburile comerciale facilitate din interiorul UE și 75,6% din cei intervievați sunt bucuroși că au moneda Euro unică, care oferă stabilitate, susțin ei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un procentaj de 40,4% susține, însă, că Italia ar trebui să-și susțină cu mai multă fermitate interesele sale în cadrul UE, momentan Italia fiind prea tolerantă cu politica UE care îi cere să facă sacrificii pentru „binele comun”, susține același raport.