În ziua de 1 decembrie 2018, cu ocazia Zilei Naționale a României, Asociația Vocea Românilor din Vasto a organizat Sărbătorea Centenarului, în incinta Pinacotecii din Palatul D’Avalos, se arată într-un comunicat primit de adresa redacției noastre. La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale italiene.
Înainte de începerea evenimentului, Primarul Orașului Vasto, Francesco Menna, vice primarul, P. Forte, Președintele Consiliului local și responsabilul pentru politică socială, au primit în Sala Gonfalone din Primaria Vasto, reprezentanții asociației și invitații acesteia. Din partea Ambasadei României la Roma a fost prezent domnul ministru consilier George Miloșan, care a transmis salutul Ambasadorului George Bologan cu ocazia Zilei Naționale și a Centenarului.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre comunitatea românească la Vasto, care numără circa 2500 de români. Primarul orașului a ținut să precizeze importanța comunității românești în Vasto, ca fiind cea mai numeroasă și cea mai bine integrată, mulțumind pentru contribuția pe care românii o aduc la dezvoltarea orașului.
La întâlnire a participat și doamna Violeta Popescu, care a menționat importanța valorilor culturale românești, fiind directorul Centrului Cultural Italo-Român și al Editurii Rediviva din Milano. Din delegație a făcut parte și artista Corina Dragomir precum și președinta asociației, Irina Ilona Lazar.
Evenimentul s-a bucurat de o mare participare a comunității românești din Vasto, dar și de prezența altor asociații din Lazio și Abruzzo – ca de exemplu Asociația Decebal din San Salvo și membrii FORI ( Federația Organizațiilor Românești în Italia) din care face parte și asociația din Vasto.
Momentele artistice au avut mare succes, fiind susținute de către copiii de la Școala Românească din Vasto, dar și de către cunoscuta interpretă de muzică populară Corina Dragomir. Componenta culturală și istorică a manifestării a fost susținută de doamna Violeta Popescu, care a ilustrat prezenților importanța Centenarului și al rolului României în Europa după 1918.
Galerie foto: