Italia: Informații pentru muncitorii din agricultură. Șomaj, concediu medical, timpul legal pentru o zi de muncă

În domeniul social al protecției muncitorilor din agricultură de pe teritoriul Italiei, Consulatul General al României la Bari împreună cu CGIL-FLAI Puglia au elaborat conform legii și publicat Broșura „Protecția în domeniul agricol” care cuprinde o serie de drepturi ale muncitorilor din agricultură precum durata timpului de lucru zilnic, drepturile în caz de îmbolnăvire și posibilitatea lucrătorilor disponibilizați la indemnizația de șomaj.

Redăm mai jos câteva dintre aspectele luate în considerare din materialul pus la dispoziție de autorii specificați mai sus:

Timpul legal pentru o zi de muncă în domeniul agricol

Numărul orelor de muncă este de 6 ore și 30 minute (în total 39 ore pe săptămână). Orele de muncă în plus sunt considerate ore suplimentare și nu pot depăși 3 ore pe zi. Plata orelor suplimentare este mai mare cu un procent cuprins între minim 25% și un maxim de 45%.

În caz de îmbolnăvire

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dacă vă îmbolnăviți, aveți dreptul la concediu medical:

  • primele 3 zile sunt plătite de angajator;
  • de la a 4-a până la a 20-a zi, indemnizația este plătită de INPS în valoare de 50% din salariul mediu zilnic;
  • de la a 21-a la a 180-a zi indemnizația este de 66% și este plătită de INPS.

Aceste procente sunt completate de angajator, dacă sunt prevăzute în contract.

ATENȚIE! Pe durata concediului medical poți fi controlat la domiciliu de către INPS.

Indemnizația de șomaj agricol 

Lucrătorii înregistrați în Evidențele Muncitorilor din Agricultură au următoarele drepturi:

  • să fie înscriși în listele de Evidență ale Muncitorilor din Agricultură (listele nominale ale muncitorilor agricoli) pentru anul în care se efectuează cererea;
  • să (aibă un stagiu de cotizare la sistemul asigurărilor pentru șomaj, de cel puțin 2 ani și să fie înscriși în listele nominale ale muncitorilor agricoli, cel puțin în anul pentru care se solicită prestația) dețină cel puțin 2 ani de vechime în plata contribuțiilor pentru asigurarea de șomaj, cu înregistrarea pe evidență cel puțin pentru anul pentru care se solicită;
  • să dețină 102 contribuții sociale zilnice în ultimii doi ani.

Cât poți beneficia de șomaj în agricultură (Care este valoarea indemnizației de șomaj în agricultură)

Ai dreptul la 40% din salariul de referință pentru un număr de zile egal cu numărul zilelor lucrate în cursul anului anterior anului de aplicare.

Cererea de Șomaj Agricol

Cererea trebuie depusă strict înainte de data de 31 martie a anului următor celui pentru care se solicită indemnizația de șomaj agricol.

Exploatarea

Legea Nr. 199/2016 combate fenomenul de “caporalat” și a exploatării prin muncă. Pedepsește „caporalul” și angajatorul cu închisoare de la 1 la 6 ani și amendă de la 500 euro la 1000 euro pentru fiecare muncitor exploatat. Pedeapsa poate ajunge până la 8 ani
de închisoare iar amenda până la 2000 euro dacă faptele au fost comise prin violență sau amenințări. Legea prevede, chiar și confiscarea obligatorie a bunurilor celor găsiți
vinovați.

Dacă sunteți o victimă a exploatării prin muncă, legea vă protejează împotriva abuzurilor, nu ezitați să denunțați autoritățilșor abuzurile la care sunteți supuși. Broșura „Protecția în domeniul agricol” o puteți citi în întregime aici.

Distribuie acest articol