Italia: infractor român urmărit în mod spectaculos de polițiști până pe acoperișul caselor

Scenele au avut loc în jurul orei 17:00 de marți, 3 septembrie 2019, în localitatea Vicența, unde polițiștii italieni au avut parte de o urmărire ca-n filme pentru a prinde un infractor român.

Mircea Nicolae Mateiu, cetățean român în vârstă de 28 de ani cu rezidența în localitatea menționată mai sus, este o veche cunoștință a forțelor de ordine italiene, care l-au arestat în mai multe rânduri pentru diverse furturi și jafuri, unele dintre ele executate în mod acrobatic. În data de 8 august 2019, bărbatul român a fost eliberat din închisoare, unde a stat câteva luni bune după ce, în toamna anului trecut, a jefuit o bătrână care și-a rupt o mână în timpul jafului.

Mircea Nicolae Mateiu, 28 de ani. Sursa foto: Venezia Today

Potrivit ziarului local Vicenzaa Today, abia a trecut o zi de la eliberare că Mateiu s-a apucat din nou de „muncă”, fiind identificat drept autorul unui furt care a avut loc în supermarket-ul Interspar de pe via del Mercato Nuovo. Tot în cursul lunii trecute au mai avut loc și două furturi din locuințe, iar într-unul din aceste cazuri infractorul român a fost filmat în curtea uneia dintre casele din care s-au furat obiectele de valoare. Judecătorul a decis așadar să-l bage pe Mateiu din nou la închisoare și a emis un mandat de arestare pe numele său, iar poliția s-a pus pe urmele sale.

Mircea Nicolae Mateiu în curtea uneia dintre casele în care a fost efectuat un furt. Sursa foto: Vicenza Today

În după-amiaza zilei de marți, un echipaj al Poliției Locale din Vicența l-a văzut pe Mateiu într-un magazin de pe via Gorizia, de unde și-a cumpărat o bere. Cei doi agenți au cerut ajutorul Poliției de Stat și l-au încercuit astfel pe român, în încercarea de a-l aresta, dar acesta a aruncat sticla cu bere la picioarele unui polițist și a fugit. După o fugă care a pornit din Piazza Castello și a continuat pe lângă Contrà Mure Pallamaio, un agent a reușit să-l ajungă din urmă abia când a ajuns în Piazza Duomo.

Acolo, infractorul s-a cățărat într-un copac și polițistul l-a prins de un picior, iar Mateiu, pentru a scăpa, a scos un cuțit de bucătărie și l-a îndreptat spre agent, în încercarea de a scăpa. Polițistul însă a scos pistolul din dotare și a tras două focuri de armă în aer pentru a-l opri pe român, dar acesta, deși a aruncat cuțitul din mână, tot nu s-a oprit din fuga sa.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După ce s-a introdus într-o clădire, infractorul s-a cățărat pe fereastra unei locuințe și a amenințat de mai multe ori că se va arunca, iar polițiștii au dus muncă de convingere cu el timp de o oră pentru a-l face să renunțe la gest. În cele din urmă, în ajutorul polițiștilor au venit și pompierii cu o auto-specială cu scară extensibilă pe care au ridicat-o până la fereastra unde se afla bărbatul român.

Mircea Nicolae Mateiu cățărat pe fereastră. Sursa foto: Vicența Today

Doar că nici așa nu au reușit să-l prindă, fiindcă Mateiu s-a cățărat între timp pe acoperișul clădirii și a încercat să coboare de cealaltă parte a acesteia. Acolo însă era așteptat de alți polițiști care au reușit în cele din urmă să-l blocheze. Infractorul a fost astfel arestat, adăugându-i-se și infracțiunea de rezistență în fața unui organ public la cea de furt, fiind apoi transportat la penitenciar.

Polițiștii suspectează că Mircea Nicolae Mateiu este responsabil și de alte furturi care au avut loc în localitate și care în prezent sunt clasate ca fiind „cu autor necunoscut”.

@rotalianul