Italia: Îngrijitoare română arestată. Lovea în cap și scuipa bătrâna pe care ar fi trebuit să o îngrijească

O violență teribilă îndreptată către bătrâna pe care o îngrijea, scrie presa italiană despre o româncă din Napoli, care lovea și scuipa în față persoana pe care își luase angajamentul să o îngrijească. Femeia română a fost arestată, informează Il Mattino.

Era ziua de 7 noiembrie, 2018, când românca Livia Ștefănoiu, prin intermediul agenției de muncă „Assistenza Anziani onlus Santa Maria”, intra în casa din cartierul Miano din Napoli, unde se angaja să aibă grijă de Rosa Piccolo, în vârstă de 89 de ani, constrânsă să stea la pat în urma unei fracturi de bazin.

„Livia era o doamnă în vârstă de 51 de ani, slăbuță, cu păr negru și breton pe frunte, cu ochii închiși la culoare. Era din România dar vorbea foarte bine limba italiană”, povestește Nunzia Onorato, fiica bătrânei, care apoi continuă: „Îmi spunea că iubește mult animalele și oamenii, chiar vorbea despre un caz de maltratare care era la televizor în acea perioadă și îmi spunea că cine face munca asta, de îngrijitoare, trebuie să o facă întotdeauna cu dragoste”.

Doar că ceea ce făcea Livia Ștefănoiu numai dragoste nu se putea numi: „Pe mama o găseam mereu plângând – spune Nunzia – parcă înnebunise, avea crize nervoase, cu privirea pierdută, nu mai era ea. Dar nu îmi spunea nimic de actele de violență ale îngrijitoarei, probabil pentru că îi era frică sau poate se resemnase.”

Fiica bătrânei a început să bănuiască faptul că ceva este în neregulă cu mama sa și a început să schimbe orarul de vizită obișnuit, în loc de ora 9:00 cum obișnuia să se prezinte la casa mamei, ajungea pe la 8:00. „Nu-i nevoie să vii în fiecare zi, am eu grijă de mama ta”, o asigura Livia. Dar, într-o dimineață, Nunzia Onorato, a ieșit pe ușă dar nu s-a îndepărtat, a rămas să asculte ce se întâmplă în urma ei. „Am rămas la ușă să ascult, nu a durat mult și am auzit un strigăt de durere al mamei mele, am intrat imediat în casă, mama avea pete roșii pe față cum abia fusese lovită”, spune italianca.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cercetările ulterioare, după ce Nunzia Onorato a anunțat poliția, au confirmat că bătrâna avea urme de violență pe corp iar vânătăile proveneau de la loviturile primite de la îngrijitoare.

Livia Ștefănoiu a fost arestată și este trimisă în judecată

„Mă lovea și mă scuipa în față iar eu nu puteam face nimic”, a declarat Rosa Piccolo, bătrâna maltratată. Despre violențele pe care le-a suferit, ea vorbeste cu cei patru copii ai săi care fac acum cu rândul să o îngrijească. „Pentru mama, Livia a fost prima îngrijitoare și ultima”, spune Nunzia Onorato.

Despre Ștefănoiu Livia, 51 de ani, de origine română vorbește Maria Punei, președinta asociației Assistenza Anziani onlus Santa Maria, agenția prin care românca a mers la locul de muncă: „Era o persoană cu recomandări bune, avea deja o experiență în domeniu, gătea bine și vorbea perfect italiană. Nu știu ce s-a întâmplat, poate că și-a pierdut capul, dar copiii și bătrânii nu se lovesc niciodată! Incidentul este foarte grav și halucinant. Ne pare rău” a declarat Maria Punei.

Distribuie acest articol