Italia: îngrijitoarele și menajerele în atenția Gărzii de Finanțe, controale intensificate împotriva evaziunii fiscale

Ministrul Economiei și Finanțelor din Italia, Pier Carlo Padoan anunța în luna decembrie a anului trecut, în ședința Camerei Deputaților că vor fi intensificate controalele de la Guardia di Finanza în sectorul muncii casnice, în care activează un număr semnificativ de persoane ca menajere, îngrijitoare și bone.

Lucrătorii casnici vor fi ținta unor serie de controale efectuate de Guardia di Finanza care se va folosi de datele prezentate de Inps și Agenzia delle Entrate. De această dată, însă, controalele nu vor viza cazurile de muncă ilegală, ci evaziunea de la plata impozitului pe venit. O problemă care este raportată Guvernului de Roberto Caon, membru al Grupului FI-PDL.

În centrul atenției Fiscului vor fi, așadar, în special menajerele și îngrijitoarele cu un contract de muncă legal înregistrat.

Problema adusă în atenția Guvernului se referă la faptul că sectorul casnic reprezintă o categorie specială de muncă subordonată, care după cum a subliniat deputatul Caon, nu prevede obligații fiscale specifice pentru angajator. Angajatorii sunt obligați să plătească trimestrial numai contribuțiile INPS în favoarea lucrătorului casnic fără să mai plătească alte impozite pe venitul acestuia. Prin urmare, această categorie de lucrători este supusă unui fel de „autotaxare”: sunt lucrătorii care trebuie să își declare singuri veniturile, impozitele datorate fiind calculate pe baza declarațiilor fiscale prezentate anual conform regulilor și procedurilor stabilite pentru toți angajații.

Nu sunt puține cazurile de evaziune fiscală raportate de Guardia di Finanza, de declarații fiscale omise și în consecință, de impozite neplătite. O situație pentru care este necesară găsirea unei soluții, a hotărât ministrul Padoan.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Activitatea de control a autorităților fiscale va fi intensificată

Ministrul Pier Carlo Padoan, bazându-se pe datele centralizate primite de la Guardia di Finanza, declară că, în general, lucrătoarele casnice evazioniste care nu și-au declarat la stat veniturile sunt femei din Europa de Est care beneficiază de un contract legal înregistrat la Institutul Național de Previdență Socială (INPS) și pentru care vor primi pensie la timpul potrivit. Foarte des, multe dintre aceste lucrătoare chiar dacă nu plătesc impozite, beneficiază de serviciile furnizate de stat, cum ar fi serviciile de asistență pentru venituri furnizate pe baza cerințelor ISEE. Veniturile primite de către lucrătoarele respective, sunt trimise prin agențiile de transfer de bani în țările lor de origine, specifică Padoan.

Până în prezent activitatea agenților fiscali de la Guardia di Finanza, deși esențială pentru combaterea fenomenului evaziunii fiscale, nu a fost suficientă pentru eradicarea acestui fenomen.(money.it)

Vă recomandăm să citiți:

Distribuie acest articol