Italia: înșelăciuni prin call center pentru a convinge cetățenii să încheie contracte de telefonie și furnizare a energiei

În ultimii ani, firmele de call center din Italia au inventat diferite metode pentru a atrage noi clienți în rețelele lor și pentru a-i convinge să achiziționeze produsele vândute de ei. UNC (Uniunea Națională a Consumatorilor din Italia) a reclamat în lunile trecute faptul că sute de consumatori au semnalat primirea unor apeluri din partea unor operatori de call center care se prezentau ca fiind consultanții acestei asociații pentru ai convinge să treacă la un nou furnizor de telefonie, printre destinatarii unui astfel de apel numărându-se chiar și președintele UNC, Massimiliano Dona. Aceeași modalitate a fost folosită recent și pentru furnizorii de gaz și energie electrică. Așadar, această nouă metodă de înșelăciune a depășit orice limită pentru că, pe lângă cetățenii obișnuiți, a plătit consecințele și UNC, așa cum se plâng reprezentanții asociației.

Cum funcționează noua înșelăciune?

Conform consumatori.it, înșelăciunea este compusă din două etape.

Prima etapă constă în primirea unui apel din partea unui operator de call center care se prezintă ca fiind consultant al companiei telefonice sau energetice cu care persoana contactată are deja un contract, anunțând-o că tarifele sunt în scădere sau că plătește o sumă foarte mare față de consumul actual.

După ce clientul este luat prin surprindere și speriat de această înștiințare, începe etapa a doua a înșelăciunii: falsul consultant îl informează pe client că există o metodă prin care poate evita să mai plătească în plus și că va fi sunat de un alt „consultant” din partea UNC care îi va prezenta cele mai convenabile tarife de la alte companii furnizoare și îl va ajuta sa închidă contractul cu actualul furnizor fără a plăti nicio penalizare. De obicei, al doilea apel vine la distanță de câteva zile sau, în unele cazuri, chiar și câteva ore.

Un astfel de apel a primit și președintele asociației UNC, Massimiliano Dona, care a făcut imediat verificări ample pe tot teritoriul Italiei și a descoperit că nu este vorba despre un caz izolat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cine se află în spatele acestor apeluri?

Posibilitățile sunt două, în principiu, relatează UNC:

  • un call center care lucrează cu mai multe companii de telefonie sau furnizori de energie;
  • este posibil ca toată escrocheria să fi fost pusă la cale înainte de contactarea clientului cu ajutorul unor companii care sunt specializate în obținerea informațiilor personale din surse publice (de pe Facebook sau alte platforme de socializare). Aceste informații sunt, în general, despre clienți nemulțumiți de furnizorul lor care sunt mai apoi vândute unor firme concurente pentru a avea o șansă mai mare de succes în încheierea de noi contracte decât dacă ar suna la numere aleatorii de telefon. 

Deci teoria că în spatele acestei scheme s-ar afla un call center pare verosimilă, dată fiind nevoia lor de a închide cât mai multe contracte posibile.

Reacția UNC la descoperirea acestei înșelăciuni

„UNC a depus imediat o plângere la AGCM (Autoritatea de Reglementare din Italia), pentru care se va deschide o anchetă asupra celor întâmplate. Asociația nu numai că nu are nici o legătură cu cele întâmplate, dar își vede pusă din nou în discuție legătura de încredere pe care a construit-o cu cetățenii în atâția ani de asistență consulară; un serviciu care a fost mereu prestat fără interese ascunse și care a promovat mereu transparența. În speranța rezolvării cât mai rapide a acestei situații, centrele noastre sunt pregătite să vă asculte reclamațiile și să înregistreze plângerile dumneavoastră”, se precizează pe site-ul asociației.

Pentru a semnala o astfel de înșelăciune la UNC, puteți apela la următoarele două metode:

  • sunând la numărul de telefon: 0632 600 239
  • completând formularul disponibil online, pe site-ul asociației, accesând următorul link: https://www.consumatori.it/risolvi-problema/

Odată semnalată problema, un membru UNC vă va contacta pentru ulterioare detalii.

Distribuie acest articol