Italia: înșelătorii cu „Green Pass” false pe Internet. „100 de euro bucata și oferte pentru familii”

Certificatele COVID digitale, numite în Italia și „Green Pass”, au devenit o sursă de venit pentru infractori, care au început să vândă acest tip de document pe internet în schimbul unor sume care pornesc de la 100 de euro și ajung până la 450 de euro.

Potrivit ziarului Il Messaggero, înșelătoria începe pe un grup Telegram, o aplicație de socializare asemănătoare cu WhatsApp, unde gruparea infracțională a reușit să adune până acum 14 000 de membri.

Administratorii grupului susțin că au vândut deja 1 200 de Green Pass în toată Italia la prețuri care diferă de la 100 de euro (120 de euro pentru versiunea pe hârtie) – pentru o singură persoană – până la 300 de euro pentru familii de 4 persoane și 450 de euro pentru cele de 6 persoane.

„Certificatele Green Pass pe care le vindem sunt documente emise în mod legal de sistemul sanitar european și, de aceea, sunt documente valide. Nu sunt documente editate! În fața oricărui control va rezulta perfect valabil! Pe documente sunt prezente codurile QR activate legal și care funcționează”, spun administratorii grupului Telegram.

Aceste certificate pot fi cumpărate cu criptovalută, prin Paysafecard sau chiar și cu bonuri cadou de la Zalando sau Amazon.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Jurnaliștii de la revista Rolling Stone Italia au descoperit un grup și mai mare, cu zeci de mii de membri, dedicat aceleiași înșelătorii, și au încercat chiar să cumpere un certificat Green Pass.

Screenshot de pe grupul Telegram care vinde certificate Green Pass false. Foto: www.rollingstone.it

Mai mari sunt și prețurile pe acest grup, care încep de la 200 de euro pentru versiunea digitală și ajung la 300 de euro pentru cea pe hârtie.

Și pe acest grup, administratorii, probabil aceiași care administrează și alte grupuri, se laudă că au vândut deja 1 200 de certificate.

„De la lansarea sa am furnizat peste 1 200 Green Pass în toată Italia și, pentru a-l obține datorită ajutorului oferit de noi, nu va fi nevoie să faceți niciun test, nici să vă vaccinați și, de asemenea, nici să fiți vindecat de COVID. Va trebui, pur și simplu, să ai un card de sănătate și un document de identitate în curs de validitate. Vei primi Green Pass pe hârtie și/sau digital, dar pentru cel pe hârtie va fi nevoie să ne dați o adresă unde să-l trimitem. Pentru cel digital va fi de ajuns numai un număr de telefon sau o adresă e-mail”, scrie pe grupul Telegram.

@rotalianul