Italia: jocurile de noroc mănâncă banii italienilor. Peste 96 de miliarde de euro aruncați la jocuri de noroc într-un singur an

Potrivit unui studiu prezentat de asociația Avviso Pubblico în cadrul Senatului, Italia deține recordul pe plan mondial la sumele pierdute la jocurile de noroc raportate la Produsul Intern Brut.

Studiul arată că numai în 2016, în Italia, s-au cheltuit 96,1 miliarde de euro pe jocuri de noroc, această sumă arătând o creștere de 668% în acest sector, din 1998 și până la sfârșitul anului trecut.

„Practic fiecare italian, de la nou-născut în scutece și până la pensionarul de 100 de ani în comă, pariază în prezent 1587 de euro pe an. Asta înseamnă 132 de euro pe lună, echivalentul a cumpărăturilor strict necesare pentru o săptămână, într-o familie medie”, scrie ziarul Corriere della Sera.

Cifrele oficiale arată că circa 24.000 de italieni apelează la centre speciale pentru a trata dependența de jocurile de noroc dar estimări neoficiale arată că sute de mii de persoane și apropiații acestora suferă din cauza acestei dependențe.

Autoritățile din Italia au propus implementarea mai multor măsuri pentru a lupta împotriva acestei probleme, printre care se numără reducerea aparatelor automate de jocuri, reducerea programului de acces la sălile cu jocuri de noroc, precum și instalarea unui sistem de alarmă care să arate jucătorului cât timp a petrecut în fața aparatelor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mai rău, aceste reglementări sunt cu atât mai urgente, cu cât „cea mai mare parte din banii din acest sector a atras atenția organizațiilor mafiote”, declară procurorul șef anti-mafia Giovanni Russo, citat de Corriere della Sera.

„Jocurile de noroc sunt o temă complexă care afectează mai multe domenii: economia, criminalitatea, sănătatea”, a adăugat Claudio Forleo de la asociația Avviso Pubblico, evocând “mii de societăți comerciale și zeci de mii de angajați”.

Deși nu există date oficiale, știm foarte bine că sunt și mulți cetățeni români veniți la muncă în Italia care cheltuiesc foarte mulți bani cu jocurile de noroc, motiv pentru care dorim să specificăm că, dacă doresc, pot primi ajutor pentru a învinge această dependență apelând la Associazione Giocatori Anonimi, la numărul de telefon 338 1271215 sau căutând un centru specializat pentru cei care suferă de această dependență pe site-ul GiocaResponsabile.it

Distribuie acest articol