Italia: Maia Morgenstern la filmări în rolul Fecioarei Maria din filmul „Noua Evanghelie”

În orașul italian Matera din Basilicata, oraș desemnat Capitala Europeană a Culturii 2019, s-a filmat în aceste zile cea mai mare parte a filmului „Nuovo Vangelo” (Noua Evanghelie) a regizorului elvețian Milo Rau, care împletește povestea Evangheliilor creștine cu calvarul migranților moderni din zilele noastre. Pentru prima dată în istoria cinematografiei, rolul lui Isus Hristos este interpretat de un actor de culoare, originar din Camerun, Yvan Sagnet. Rolul fecioarei Maria îi este atribuit actriței românce, Maia Morgenstern.

În filmul „Nuovo Vangelo” îi vom mai putea vedea pe primarul orașului Matera, Raffaello De Ruggieri, care interpretează rolul lui Simone di Cirene, pe actorul revelație al cinematografului italian Marcello Fonte în rolul lui Ponțiu Pilat, pe actrița româncă Maia Morgenstern care o va interpreta pe Maria, la fel ca în „Patimile lui Hristos” de Mel Gibson, în timp ce preotul eritrean Mussie Zerai, salvatorul migranților din Mediterană, va fi prezent în rolul lui Giuseppe d’Arimatea.

În „Noua Evanghelie”, regizorul elvețian a ales să combine teatrul, cinematograful cu realismul dominant al unei campanii politice care leagă mesajul lui Hristos de situația migranților africani. Isus este condamnat de autoritățile religioase și apoi livrat puterii lumești. În film el va refuza să-și schimbe credințele și pentru aceasta va fi răstignit. Arestarea și condamnarea sa au fost filmate în Piazza San Pietro Caveoso, în timp ce răstignirea a fost filmată în Parco della Murgia. Actul final a fost programat pentru 10 octombrie la Teatro Argentina din Roma.

În film este prezent un realism dominant, iar suferința lui Isus va fi împinsă la extrem, acuzațiile din partea lui Ponțiu Pilat și a preoților templului sunt inspirate doar în parte din Evanghelie și povestesc parțial situația inumană actuală a refugiaților african.

Maia Morgenstern s-a născut în București într-o familie evreiască. A studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din Îngerul albastru (Der Blaue Engel) sau Kathleen Hogan în Park Your Car in Harvard Yard. Ea este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele Balanța, Cel mai iubit dintre pământeni, Patimile lui Hristos.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Maia Morgenstern în „Patimile lui Hristos”

Numele ei, Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafărul de dimineață”, nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat în filmul Patimile lui Hristos. Regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, pare să fi luat în considerare, printre altele, acest detaliu ca fiind semnificativ pentru alegerea ei în acest rol.

Distribuie acest articol