Italia: Matteo Salvini dorește expulzarea romilor străini. „Cei italieni, din păcate, trebuie să-i păstrăm!”

Vicepremierul şi ministrul de interne italian Matteo Salvini a promis luni că va lua măsuri împotriva minorităţii rome din Italia, făcând o legătură între această minoritate etnică şi „furturi şi ilegalităţi”.

Salvini, lider al partidului de extremă-dreapta Liga, interzice deja intrarea în porturile italiene ambarcaţiunile organizaţiilor umanitare care participă la operaţiunile de salvare a migranţilor.

Recensământul romilor

Într-o declaraţie pentru postul local de televiziune Telelombardia, el a spus că ministerul său pregăteşte un dosar „privind situaţia romilor din întreaga Italie pentru a vedea cine, cum şi câţi sunt”.

Ideea unui recensământ concentrat pe o minoritate anume este pentru unii o reminiscenţă înfricoşătoare a persecuţiilor naziste. Romii au fost alături de evrei victime ale Holocaustului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Ministrul de interne nu pare să ştie că recensămintele bazate pe etnie sunt interzise prin lege”, a declarat activistul Carlo Stasolla pentru agenţia de presă ANSA. Stasolla este preşedintele Asociaţiei 21 Iulie, o organizaţie pentru apărarea drepturilor romilor.

După ce cotidianul La Repubblica a scris că este o propunere-şoc, Salvini a postat pe Facebook: „De ce? Mă gândesc nu doar la furturile comise de romi, dar şi la copiii lor care sunt educaţi să fure şi să comită alte ilegalităţi”.

Retorica anti-romi şi anti-imigranţi a adus partidului Liga numeroase voturi, iar Salvini o foloseşte din nou înaintea unor tururi secunde la scrutine locale la 24 iunie, în care formaţiunea sa este de aşteptat să obţină rezultate bune.

Duminică, el a participat la un marş în Seregno, în apropiere de Milano, unde candidata Ligii la primărie, Ilaria Cerqua, a spus că a vota în favoarea ei înseamnă a vota pentru un oraş „fără solicitanţi de azil, fără tabere cu romi, fără moschei.”