Italia: Menajere și îngrijitoare descoperite de Garda de Finanțe că nu și-au declarat veniturile

O serie de lucrătoare din sectorul casnic, cum ar fi menajere și îngrijitoare, au fost descoperite recent de Garda de Finanțe din Italia că nu și-au declarat veniturile din ultimii ani autorităților fiscale, anunță Livorno Today.

Garda de Finanțe (Guardia di Finanza) din Cecina (Livorno) în colaborare cu I.N.P.S.( Istituto Nazionale Previdenza Sociale) au verificat și identificat lucrătorii casnici care nu au depus o declarație fiscală în ciuda faptului că au primit o remunerație mai mare de 8.000 de euro pe an.

Conform sursei citate, o lucrătoare originară din Republica Moldova, în vârstă de 57 de ani, care presta servicii pentru o familie din Cecina, nu a declarat autorităților cei 10.000 de euro câștigați între 2016 și 2017. Este al 26-lea caz descoperit de Garda de Finanțe din Cecina, provincia Livorno, iar pagubele estimate către statul italian prin neplata impozitului aferent se ridică la un total de peste un milion de euro.

Tot la Cecina a fost identificat un bărbat moldovean în vârstă de 48 de ani care lucra ca îngrijitor și a încasat de la bătrânul asistat 55.000 de euro pe care nu i-a declarat fiscului, între anii 2013 și 2015. Acum, va fi nevoit să plătească impozite, penalități și dobânzi care se ridică la o valoare de 31.000 de euro.

Un caz asemănător este cel al unei menajere în vârstă de 65 de ani care, între 2013 și 2017, a primit o remunerație de 76.000 de euro. Ea va trebui să plătească statului italian acum 36.000 de euro pentru că nu și-a declarat la timp veniturile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un al patrulea caz descoperit de agenții Gărzii de Finanțe italiene este al unei lucrătoare casnice ucrainience în vârstă de 60 de ani care nu a declarat veniturile de 46.000 de euro obținute în urma prestării activității sale.

O altă îngrijitoare, moldoveancă, ar fi primit o retribuție de 63.000 euro în ultimii 4 ani, fără să plătească impozitul către stat. Și tot o îngrijitoare din Europa de Est a încasat 75.000 de euro în 5 ani de la o bătrână invalidă pe care o îngrijea și nu a făcut declarația de venit.

În Italia, dacă declarația pe venit nu este depusă la termenul stabilit de lege, aceasta este considerată omisă și se aplică sancțiuni fiscale astfel:

  • O sancțiune de 120% până la 240% pe an din impozitul datorat și nedeclarat;
  • O penalizare de la 250 la 1000 de euro/an dacă nu există taxe datorate.

Toți colaboratorii domestici, indiferent de cetățenie, au obligația să depună declarația de
venituri în Italia când acestea depășesc pragul minim de 8.000 de euro brut anual.

Angajatorul de lucrători domestici nu este un substitut de impozit și astfel nu poate face
reținerile la sursă și plățile de impozite prevăzute de lege, prin urmare, lucrătorul trebuie să
prezinte Statului italian declarația de venituri, care nu este altceva decât o evidență a
câștigurilor obținute în anul anterior. Exemplu: în 2019 se prezintă veniturile pentru 2018.
Lucrătorii domestici (menajere, îngrijitoare și bone) pot să prezinte declarația de venituri
folosind formularul 730 sau formularul Unico.