Italia: Motivul pentru care au fost luați cei 5 copii români din sânul familiei lor

Când asistenții sociali s-au prezentat la ușa familiei de români pentru a lua cinci din cei șase copii, mama lor a spart o sticlă și a amenințat că își va tăia gâtul cu un ciob. Doar intervenția carabinierilor și a primarului localității Breme, provincia Pavia, unde familia locuiește, a evitat să se ajungă la o tragedie.

Carabinierii și ambulanța la casa familiei de români. Foto: Alex Morandi

Cum s-a ajuns la această situație însă și de ce autoritățile italiene au decis să-i pună în plasament pe cei cinci copii, explică primarul din Breme, Franco Berzero, care se plânge în același timp și de faptul că primăria va fi nevoită să plătească pentru acești mino de acum încolo costurile pentru a-i ține în plasament. Primarul, dar și localnicii, relatează că tatăl copilului este un alcoolist și nu lucrează, iar martorii spun că atunci când treceau pe lângă locuința familiei de români situată pe via Trinità se auzeau mereu țipete și zgomote provenind din casa acestora.

Se pare că în ultimele luni situația familiei a decăzut mult din cauza problemei cu alcoolul pe care bărbatul român o are, precum și din cauza violențelor asupra soției sale, o femeie tot de origine română în vârstă de 39 ani. S-a întâmplat de mai multe ori ca soția să fie nevoită să cheme ambulanța și carabinierii la locuința familiei, dar când sosea momentul să semneze plângerea pentru a-l denunța pe soțul violent, o cuprindea frica și dădea înapoi.

Luând în considerare vârstele fragede ale celor șase copii ai familiei, între 14 ani cel mai mare și 5 ani cel mai mic dintre ei, asistenții sociali au decis să aducă acest caz în atenția Primăriei din Breme, precum și în atenția Procuraturii din Pavia. După ce a fost verificată situația familiei și prezentată unui judecător de la Tribunalul pentru Minori, s-a dispus îndepărtarea din sânul familiei a cinci dintre cei șase copii, cei mai mici dintre ei mai exact, în timp ce minorul de 14 ani va fi nevoit să rămână în continuare cu părinții săi.

„Această familie nu este rezidentă la Breme. Până acum câteva luni el lucra la Mortara și stăteau în casa angajatorului, care apoi a murit într-un accident. Au rămas fără locuință și au ocupat așadar o casă la Breme. Rezidența lor este în altă localitate și niciunul dintre cei doi soți nu lucrează, ar fi imposibil pentru ei să găsească o chirie, chiar dacă el primește venitul de cetățenie (reddito di citadinanza). Bărbatul bea, bea mult și este un tată care decide el tot. Sper doar că nu a ridicat vreodată mâinile asupra copiilor”, spune primarul din Breme.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Primarul localității Breme, Franco Berzero

În urmă cu câteva luni, acești copii au mai fost luați o dată din sânul familiei, dar tatăl a promis atunci că va renunța la băut și se va prezenta la sediul Sert (Serviciul pentru toxico-dependenți) din Vigevano. Nu a făcut asta niciodată, ci dimpotrivă, era văzut beat în continuare în fiecare dimineață, după cum reiese din mărturiile primarului și ale localnicilor.

„Când doamna a înțeles că asistenții sociali au venit să-i ia copilul de 5 ani, a spart o sticlă și a amenințat că își va tăia gâtul, țipând ca o nebună. Totul a durat o oră și jumătate. Carabinierii au fost răbdători. Au reușit să deschidă poarta și să intre în casă”, mai povestește Berzero.

Femeia a fost supusă unui tratament sanitar obligatoriu și a fost externată la scurt timp după aceea, în timp ce micuții au fost duși într-un centru de plasament. Primăria din Breme însă, o localitate care are în total doar 700 de locuitori, se plânge de costurile pe care va fi nevoită să le suporte pentru a-i ține pe cei cinci minori români. Costuri despre care primarul spune că ar putea ajunge la peste 50.000 de euro.

„Breme riscă acum să aibă dificultăți financiare pentru că nu avem posibilitatea să plătim aceste costuri. În plus, această familie nici măcar nu are rezidența în Breme. Dar și dacă împărțim costurile în două cu cealaltă localitate, ar fi oricum o problemă. Statul întâi taie fondurile primăriilor, în ultimii ani de aproape 50%, apoi pretinde să suporte acestea toate cheltuielile. Nu este posibil”, spune primarul.

„Sunt primării care au cheltuieli chiar și un milion de euro pe an. Acum sunt constrâns să măresc taxele locale la maxim. Dar în curând nici acest lucru nu va fi suficient”, a mai adăugat Berzero.